Šī diena vēsturē. «Melnajā ceturtdienā» 1929. gadā sākas ASV vērtspapīru tirgus sabrukums
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 06:47
  • LSM
  • 3

Šī diena vēsturē. «Melnajā ceturtdienā» 1929. gadā sākas ASV vērtspapīru tirgus sabrukums

Vēsturiskā diena uz Ņujorkas biržas

Šī diena vēsturē – 1929. gada 24. oktobris, kas iegājis vēsturei kā "Melnā ceturtdiena". Tas bija brīdis, kad Ņujorkas biržā akciju cenas sāka strauji krist, radot plašu nervozitāti un paniku investoru vidū. Šis kritums ne tikai apstādināja pieaugošā ekonomiskā uzplaukuma periodu, bet arī ievadīja vienu no smagākajiem ekonomiskajiem krīzes periodiem Amerikas Savienotajās Valstīs.

Ekonomiskās krīzes sekas

"Melnās ceturtdienas" notikumi izraisīja virkni izmaiņu ASV ekonomisko struktūru, izsistot no sliedēm bankas, uzņēmumus un pat visus iedzīvotājus. Papildus tam, šo krīzi raksturoja masveida bezdarbs, uzņēmumu bankrotu skaits un sociāla nestabilitāte, kas būtiski ietekmēja Amerikas sabiedrību.

Globālās sekas un Otrā pasaules karā

Šī krīze nedeva mieru ne tikai ASV, bet drīz vien sāka izplatīties visā pasaulē, sakustinot ekonomikas visās kontinentu malās. Ekonomiskā nestabilitāte radīja nelabvēlīgu vidi, kas sekoja kara izsistam periodam un izraisīja sociālas un politiskas pārmaiņas, kas galu galā noveda pie Otrā pasaules kara.

Ilgstošās sekas un atjaunošanās

Planēta atteices no "Melnās ceturtdienas" ievadītā satricinājuma perioda nonāca pie stabilitātes tikai pēc ceturtdaļgadsimta. Šajā laikā valstis meklēja jaunas pieejas un stratēģijas, lai atjaunotu ekonomikas izaugsmi un stabilizētu finanšu tirgus. Tāpēc "Melnā ceturtdiena" ir ne tikai datums, bet arī mācība par ekonomikas cikliem, spekulācijām un to ietekmi uz globālo stabilitāti.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas