Nobela prēmijas medicīnā un ķīmijā – ar ko būtiski ir šogad apbalvotie atklājumi
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 06:07
  • LSM
  • 3

Nobela prēmijas medicīnā un ķīmijā – ar ko būtiski ir šogad apbalvotie atklājumi

Nobela prēmijas medicīnā 2023: Atklājumi, kas ietekmē cilvēka izpratni par attīstību

Šogad Nobela prēmija medicīnā pievērš uzmanību atklājumiem, kas ļauj dziļāk izprast cilvēku attīstību un augšanu. Laureātu sniegtie pētījumi atklāj jaunas perspektīvas, kā sarežģītie organismi, kā mēs paši, spēj pielāgoties un attīstīties. Šie atklājumi var radīt pamatu jauniem medicīniskiem risinājumiem, kas uzlabo cilvēku veselību un labi būtību.

Nobela prēmija ķīmijā: Tehnoloģiju loma zinātnē

Savukārt Nobela prēmija ķīmijā apliecina tehnoloģiju nozīmīgumu dažādās zinātnes jomās, īpaši jaunu zāļu izstrādē. Šie atklājumi palīdz labāk izprast, kā jauni savienojumi un vielas var tikt izmantoti medicīnā, lai uzlabotu ārstēšanas efektivitāti un drošību.

Ekspertu komentāri par atklājumiem

Par mikroRNS atklājumu un proteīnu datormodelēšanu Latvijas Radio raidījumā "Zināmais nezināmajā" diskutēja eksperti. Latvijas biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētnieks Helvijs Niedra akcentēja mikroRNS nozīmi ģenētiskajā regulēšanā, kam ir būtiska loma dažādu slimību attīstībā. Savukārt Organiskās sintēzes institūta Struktūrbioloģijas un zāļvielu dizaina laboratorijas vadītājs Raitis Bobrovs uzsvēra datormodelēšanas svarīgumu zāļu dizaina procesā, kas ļauj ātrāk un efektīvāk izstrādāt jaunus medikamentus.

Kopsavilkums

Šī gada Nobela prēmijas medicīnā un ķīmijā sniedz jaunas perspektīvas un apstiprina svarīgākos atklājumus un tehnoloģijas, kas ietekmē ne tikai zinātniskās pētniecības, bet arī nākotnes medicīnas attīstību. Gan mikroRNS pētījumi, gan proteīnu modelēšana var dot nozīmīgu ieguldījumu jaunu un efektīvu ārstēšanas metožu izstrādē, kas nākotnē var mainīt cilvēku veselību un labklājību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas