• 2024. gada 6. augusts 13:06
  • Delfi
  • 7

Jauns regulējums kiberdrošības stiprināšanai nosaka pienākumus dalībvalstīm un uzņēmējiem

Nordvāru kiberdrošības krīze

Jauns regulējums kiberdrošības stiprināšanai nosaka pienākumus dalībvalstīm un uzņēmējiem. Šis jautājums ir kļuvis īpaši aktuāls, ņemot vērā nesen notikušos uzbrukumus, kas apdraudēja kritiskās infrastruktūras drošību. Hakeru uzbrukums hidroelektrostacijām, ilgstošs elektrības pārrāvums visā valstī, un privāto datu zādzība no lielākajām valsts ārstniecības iestādēm ir tikai daži piemēri, kas norāda uz pieaugošajām kiberdrošības problēmām.

Direktīva NIS2 un tās nozīme

Eiropas Savienībā pieņemta jaunā direktīva – NIS2 – ir vērsta uz kiberdrošības standartu stiprināšanu un uzņēmumu atbildības palielināšanu. Šī direktīva uzliek pienākumus dalībvalstīm izstrādāt un ieviest efektīvus drošības pasākumus, kas palīdzēs novērst kiberdrošības incidentus un aizsargāt kritisko infrastruktūru. Uzņēmumiem, kas darbojas dažādās jomās, ir jānodrošina, ka viņu informācijas sistēmas ir aizsargātas pret hakeru uzbrukumiem.

Risks un atbildība

Kiberdrošības riski turpina pieaugt, un uzņēmumiem ir jābūt gataviem reaģēt uz potenciālajiem draudiem. Nozīmīgākie incidenti, tostarp ielaušanās dzelzceļa sistēmās, kas apgrūtināja vilcienu satiksmi un iedzīvotāju pārvietošanos, liecina par nepieciešamību ne tikai uzlabot aizsardzības pasākumus, bet arī izstrādāt skaidrus reaģēšanas plānus. Uzņēmumiem ir jāsaprot, ka kiberdrošība ir ne tikai IT nodaļas uzdevums, bet visu organizācijas līmeņu prioritāte.

Kā rīkoties tagad?

Arī šajā jaunajā regulējumā tiek uzsvērts, cik svarīgi ir izglītot darbiniekus par kiberdrošību un veidot izvērtēšanas kārtību, lai izvairītos no cilvēka faktora kļūdām. Katram uzņēmumam ir jānodrošina regulāras apmācības un jārīko simulācijas, lai darbinieki spētu situācijās, kad engāju uzbrukumi ir reāli, rīkoties ātri un efektīvi. Apkopojot, NIS2 direktīva nodrošina, ka dalībvalstu un uzņēmēju operāciju drošības standarti ir augstāki, un tā ir svarīgs solis uz priekšu kiberdrošības stiprināšanā visā Eiropā. Ieviešot jauno regulējumu, mēs varam cerēt, ka turpmāk šādi incidenti būs retāki, bet kopējā drošība valstī tiks pastiprināta.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas