• 2024. gada 2. augusts 12:00
  • NRA
  • 7

Jūlijs Latvijā bijis trešais mitrākais novērojumu vēsturē; nolijis 175% no mēneša normas

Trešais mitrākais jūlijs Latvijā

Pagājušajā mēnesī Latvijā novērotais nokrišņu daudzums sasniedza 175% no vidējās mēneša normas, padarot jūliju par trešo mitrāko mēnesi Latvijas meteoroloģiskajā vēsturē. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija norāda, ka šī mitruma uzkrāšanās ir būtiski ietekmējusi ne tikai laikapstākļus, bet arī lauksaimniecības nozares, dārzkopību un ikdienas dzīvi.

Salīdzinājums ar iepriekšējiem gadiem

Salīdzinot ar citiem gadiem, jūlijs 2023. gadā izceļas ar īpaši augstu nokrišņu daudzumu. Pēdējie dati liecina, ka līdz šim ir bijuši tikai divi mitrāki jūliji – 2010. un 2011. gadā. Šī tendence liecina par straujiem klimata pārmaiņu procesiem, kas ir radījuši intensīvāku nokrišņu režīmu un neparedzamākus laikapstākļus visā valstī.

Ietekme uz lauksaimniecību

Pārmērīgais mitrums ir radījis problēmas zemniekiem, kuri saskaras ar grūtībām iekopt lauksaimniecības zemes. Pārplūstošās plūšanas un izvirdumi var radīt ne tikai ražas zaudējumus, bet arī būtiski ietekmēt augsni un ilgtermiņa kultūraugu audzēšanu. Eksperti norāda, ka lauksaimniekiem ir jābūt gataviem pielāgoties šādiem klimata apstākļiem, izmantojot modernas lauksaimniecības metodes un tehnoloģijas.

Sabiedrības apziņa un reakcija

Pārmērīgais nokrišņu daudzums ir pievērsa plašas sabiedrības uzmanību un veicinājis diskusijas par klimata pārmaiņām Latvijā. Ieraksti sociālajos tīklos un publikācijas medijos liecina, ka iedzīvotāji arvien vairāk apspriež laika apstākļu maiņas sekas, cenšoties izprast to ietekmi uz ikdienas dzīvi. Suņa rāmis ir nedaudz izgriezts, jo cilvēki ir spiesti pielāgot savu dzīvesveidu, ceļojumu plānus un pat vasaras atpūtas aktivitātes.

Nobeiguma domas

Jūlija nokrišņu dati ir ne tikai statistikas rādītājs, bet arī signāls par nepieciešamību rūpīgāk vērtēt un pielāgoties klimata pārmaiņām. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtā informācija ir būtiska, lai saprastu, kā nākotnē plānot izturīgas attīstības stratēģijas un uzlabotu mūsu pielāgošanās spējas mainīgajiem laikapstākļiem. Iespējams, ka nākamie gadi sniegs jaunus izaicinājumus, bet tajā pašā laikā tie var būt arī iespējas radīt inovatīvus risinājumus.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas