• 2024. gada 27. augusts 16:14
  • NRA
  • 8

Kā pareizi apturēt asiņošanu dažādiem asiņošanas veidiem

Kāpēc ir svarīgi apturēt asiņošanu?

Asiņošana var būt dzīvību apdraudoša, ja netiek veiktas steidzamas rīcības. Neatkarīgi no asiņošanas veida - vai tas ir neliels nobrāzums vai nopietns traumas rezultātā radušos griezums - asiņošana var izraisīt organisma šoku, dzīvībai bīstamu stāvokli un pat nāvi. Tāpēc ir būtiski zināt, kā rīkoties šādās situācijās.

Asiņošana no brūcēm un griezumiem

Ja asiņošana notiek no brūces vai griezuma, vispirms ir jātīra brūce. Svarīgi ir izmantot tīru ūdeni vai sterilu fizioloģisko šķīdumu, lai noņemtu netīrumus. Pēc tam jāuzliek tīrais pārsējs, un, ja asiņošana neapstājas, jāspiež pārsēju cieši, līdz saņem medicīnisko palīdzību.

Asiņošana no deguna

Asiņošana no deguna ir izplatīta, un to var izraisīt vairāki faktori, tostarp traumas vai paaugstināts asinsspiediens. Lai apturētu asiņošanu, nepieciešams sēdēt taisni, galvu nedaudz noliecot uz priekšu, lai novērstu asiņu ieplūšanu rīklē. Ieteicams uzlikt aukstu kompresi uz deguna tilta un viegli spiest deguna sānos.

Asiņošana no kuņģa vai zarnām

Asiņošana no kuņģa vai zarnām var būt bīstama un var prasīt tūlītēju medicīnisku palīdzību. Ja jums ir asiņaina vemšana vai melna, darvas līdzīga izkārnījumos, nekavējoties jāvēršas pie ārsta. Šādā gadījumā nepieļaujiet ēdiena un dzērienu lietošanu, līdz saņemat profesionālu palīdzību.

Ārkārtas rīcība un medicīniskā palīdzība

Neatkarīgi no asiņošanas veida ir svarīgi nekavējoties meklēt medicīnisko palīdzību, ja tā ir smaga vai ilgstoša. Lai samazinātu risku un nodrošinātu drošību, ir ieteicams regulāri apmeklēt pirmās palīdzības kursus. Atcerieties - zināšanas var glābt dzīvību, un ikviens var būt pirmais, kas sniedz palīdzību, ja zinās, kā rīkoties.

Secinājums

Būtiski ir apzināties, ka asiņošana ir nopietna veselības problēma, kas prasa tūlītēju uzmanību. Mācieties par dažādiem asiņošanas veidiem un to apturēšanas tehnikām, lai būtu gatavi neveiksmēm un spētu ātri rīkoties. Jūsu spējas sniegt palīdzību var izrādīties izšķirošas kritiskos brīžos.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas