• 2024. gada 28. augusts 20:13
  • NRA
  • 9

Kādos gadījumos sievietēm nav iespējams saņemt bezmaksas dzemdes kakla vēža profilakses skrīningu?

Bez maksas skrīninga iespējas Rīgā un reģionos

Dzemdes kakla vēža profilakses skrīnings ir svarīga procedūra, ko katra sieviete var paveikt bez maksas, kad Nacionālais veselības dienests (NVD) nosūta aicinājumus. Ik mēnesi NVD tiek izsūtīti apmēram 25 000 uzaicinājumu, tomēr ir gadījumi, kad sievietes šo iespēju nevar izmantot.

Vecuma ierobežojumi

Saskaņā ar NVD noteikumiem, skrīnings ir pieejams sievietēm no 25 līdz 70 gadu vecumam. Tātad, sievietes, kas ir jaunākas par 25 gadiem vai vecākas par 70 gadiem, nesaņem uzaicinājumus un nevar izmantot bezmaksas skrīninga pakalpojumus.

Veselības stāvokļa ietekme

Ja sievietei jau ir diagnosticēta dzemdes kakla vēža slimība vai tā ir ārstēta, viņai var nebūt tiesības uz profilaktisko skrīningu. Tāpat arī sievietes, kas saņem ārstēšanu vai ir uzraudzībā saistībā ar citām veselības problēmām, var neiegūt uzaicinājumus uz skrīningu.

Grūtniecība un pēcdzemdību periods

Grūtniecības un pēcdzemdību laikā sievietēm var būt ierobežota piekļuve skrīningam. NVD ieteikumi var neiekļaut grūtnieces, un sievietēm, kas nesen dzemdējušas, var ieteikt atlikt skrīningu uz noteiktu laiku.

Mūžizglītība un sabiedrības izpratne

Lai gan daudzas sievietes ir informētas par skrīna nepieciešamību, īstenībā ne visas zina par šo bezmaksas pakalpojumu. Ir nepieciešama uzlabota izglītība un informēšana par dzemdes kakla vēža profilaksi, lai vairāk sieviešu varētu izmantot iespējas, kas viņām pienākas.

Secinājums

NVD sniegtā iespēja veikt bezmaksas dzemdes kakla vēža profilakses skrīningu ir nozīmīgs solis sievietes veselības saglabāšanā. Tomēr ir jāapzinās ierobežojumi, kas šos pakalpojumus var padarīt nepieejamus. Ir nepieciešams turpināt izglītot sabiedrību un dabūt sievietes aktīvāk piedalīties šajā svarīgajā veselības procedūrā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas