"Kāpēc tā jāpazemo?!"; invalīdu iespējas tikt tualetē tiek sarežģītas līdz maksimumamNebūšanas
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 07:20
  • NRA
  • 8

"Kāpēc tā jāpazemo?!"; invalīdu iespējas tikt tualetē tiek sarežģītas līdz maksimumam

Ikdienas izaicinājumi cilvēkiem ar kustību traucējumiem

Cilvēkiem ar kustību traucējumiem ik katra iziešana ārpus mājas ir izaicinājums. Ratiņkrēsls, kas kalpo kā primārais pārvietošanās līdzeklis, sniedz noteiktu brīvības pakāpi, taču tam ir arī savi ierobežojumi. Neatkarīgi no vides, pilnīga brīvība nav iedrošinoša, it īpaši, ja runa ir par ikdienišķām vajadzībām, piemēram, tualetes izmantošanu.

Tualetes un pieejamība - nopietnas problēmas

Visām kopējām grūtībām pievienojas vēl viena ilgstoša problēma: piekļuve tualetēm. Ir daudzas vietas, kuras, neraugoties uz moderno infrastruktūru, joprojām nav pielāgotas ratiņkrēslu lietotājiem. Šādos apstākļos, situācija, kad cilvēkiem ar kustību traucējumiem nākas meklēt tualeti, kļūst par īstu izmēģinājumu. Neērtības, kas rodas, kad struktūras nav pielāgotas, ir tikai daļa no izsistētās pašcieņas traumas.

Sabiedrības attieksme un stigmatizācija

Papildus fiziskajām grūtībām ir arī emocionālas sekas. Daudzi cilvēki ar invaliditāti saskaras ar sabiedrības priekšstatiem par to, kādiem jābūt “normāliem” cilvēkiem un kā ir jārīkojas, kad rodas ārkārtas situācijas. Tas ir ne tikai par piekļuvi tualetēm, bet gan par sabiedrības attieksmi un nepieciešamību pieņemt šīs personas ar visām viņu vajadzībām.

Vai šī situācija var mainīties?

Ir svarīgi uzsvērt, ka katram cilvēkam ir tiesības uz cieņu un privātumu, tostarp attiecībā uz ikdienas higiēnas vajadzībām. Daudzi uzņēmumi un publiskāsvietas jau ir sākuši pielāgot savu infrastruktūru, taču tas ir tikai sākums. Lai panāktu pārstrādi attiecībā pret cilvēkiem ar kustību traucējumiem, sabiedrībai ir jāsaprot, ka pieejamība un zināšanās ir neaizstājamas.

Secinājums

“Tāpēc kāpēc jāpaceļ sevi pazemojumā, kad ir tik daudz resursu un izpratnes ceļu?” ir jautājums, uz kuru mēs visi varam atbildēt. Ir laiks, lai uzlabotu piekļuvi tualetēm un citiem svarīgiem pakalpojumiem, kas ļautu cilvēkiem ar kustību traucējumiem dzīvot pilnvērtīgu un patstāvīgu dzīvi. Tikai kopīgiem spēkiem mēs varam veidot iekļaujošāku sabiedrību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas