Kas notiks ar Dziesmu un deju svētkiem un kolektīvu vadītāju algām?Izpēte
Foto un virsraksts: NRA
  • 2024. gada 15. septembris 06:00
  • NRA
  • 9

Kas notiks ar Dziesmu un deju svētkiem un kolektīvu vadītāju algām?

Dziesmu un deju svētku nozīme Latvijas kultūrā

Dziesmu un deju svētki ir svarīga Latvijas kultūras tradīcija, kas apvieno tautu, stiprina nacionālo identitāti un veicina māksliniecisko izpausmi. Šie svētki ne tikai sniedz platformu mākslinieciskajiem kolektīviem, bet arī veido sabiedrības saliedētību un lepnumu par savu valsti. Tomēr, lai nodrošinātu šo tradīciju turpināšanos, ir nepieciešami skaidri un ilgtspējīgi atalgojuma modeļi kolektīvu vadītājiem.

Jaunais atalgojuma modelis gaida apstiprinājumu

Kultūras ministrijas sagatavotais konceptuālais ziņojums "Par māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksas finansēšanas kārtību no 2024. gada" tika iesniegts Ministru kabinetā 2023. gada vasarā. Šī ziņojuma mērķis ir ieviest jaunu, taisnīgāku atalgojuma modeli, kas ņem vērā māksliniecisko kolektīvu nozīmīgumu un vadītāju darbu. Neskatoties uz šo iniciatīvu, joprojām nav saņemts apstiprinājums, kas rada satraukumu starp kolektīvu vadītājiem un māksliniekiem.

Bailes par nākotni un iecerēto svētku sarīkošanu

Sabiedrībā ir dzirdamas bažas par to, kā šī situācija ietekmēs Dziesmu un deju svētku organizēšanu un kopējo tradīciju. Ja atalgojuma modelis netiks apstiprināts drīz, var rasties finansiāli ierobežojumi mākslinieciskajiem kolektīviem, kā rezultātā svētku organizēšana var tikt apdraudēta. Mākslinieki un vadītāji izsaka bažas, ka bez adekvāta atalgojuma viņi var zaudēt motivāciju un interesi par dalību svētkos.

Noslēgums: steidzamība rīcībai

Lai saglabātu Dziesmu un deju svētku tradīciju, ir nepieciešama steidzama rīcība. Latvijas valsts, Kultūras ministrija un Ministru kabinets ir aicināti apstiprināt jauno atalgojuma modeli, lai nodrošinātu māksliniecisko kolektīvu vadītāju darba samaksas stabilitāti. Ja nekavējoties netiks pieņemti lēmumi, pastāv risks ne tikai par svētku nākotni, bet arī par visa mākslinieciskā kolektīva eksistenci valstī.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas