Krāpnieki no uzņēmumiem izkrāpj arvien lielākas summasLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 11:09
  • NRA
  • 2

Krāpnieki no uzņēmumiem izkrāpj arvien lielākas summas

Finanšu krāpšanas tendences uzņēmumos

Pēdējā laikā Latvijā novērojam, ka krāpnieki no uzņēmumiem izkrāpj arvien lielākas summas. Lai gan tradicionāli finanšu krāpšanas upuri biežāk ir privātpersonas, risks kļūt par krāpnieka mērķi ir arī uzņēmumiem. Krāpnieku metodes kļūst arvien izsmalcinātākas, radot nopietnas bažas par uzņēmumu IT drošību.

Riska faktori un metodes

Saskaņā ar eksperta Roberta Birgaļa teikto, bankas "Citadele" IT drošības daļas vadītājam, uzņēmumi ir īpaši neaizsargāti pret krāpniecības mēģinājumiem. “Krāpnieki bieži izmanto dažādas sociālās inženierijas metodes, lai pārliecinātu darbiniekus nodot sensitīvu informāciju vai veikt finanšu pārskaitījumus,” skaidro Birzgalis. Šādas situācijas var izraisīt milzīgas finansiālas zaudējumus un bojāt uzņēmumu reputāciju.

Kā atpazīt krāpšanas mēģinājumus?

Lai pasargātu sevi no krāpnieku lamatām, Birzgalis iesaka pievērst uzmanību dažiem riska signāliem. “Jebkura neparasta vai steidzama pieprasījuma gadījumā ir svarīgi pārbaudīt, vai šo pieprasījumu patiešām ir izdevis uzņēmuma vadība vai citi atbildīgie darbinieki,” uzsver eksperts. Tāpat ir jāpievērš uzmanība e-pasta adresēm un saziņai no nepazīstamām personām.

Izglītošanās un drošības pasākumi

Birzgalis arī uzsver izglītošanas nozīmi krāpniecības risku mazināšanā. Uzņēmumiem būtu regulāri jāorganizē apmācības darbiniekiem, lai pastiprinātu izpratni par krāpniecības metodēm un reālistiskajiem riskiem. Turklāt, implementējot jaunas tehnoloģijas un pastiprinot IT drošības pasākumus, uzņēmumi var pasargāt sevi no krāpnieku uzbrukumiem.

Secinājums

Kopumā uzņēmumiem ir jāpievērš īpaša uzmanība finanšu krāpšanas risku pārvaldībai. Līdz ar to, regulāra darbinieku izglītošana un efektīvu drošības pasākumu ieviešana var palīdzēt novērst ievērojamu finansiālu kaitējumu un saglabāt uzņēmuma reputāciju.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas