• 2024. gada 7. septembris 11:00
  • TV3
  • 8

Krievijas "propagandas" filmas demonstrēšanu Venēcijas kinofestivālā izsauc sašutumu Ukrainā

Krievijas "propagandas" filmas parādīšanās Venēcijā

Venēcijas kinofestivāls tradicionāli tiek uzskatīts par vienu no prestižākajiem pasaulē, kurā tiek demonstrētas ne tikai oriģinālas mākslas filmas, bet arī politiski un sociāli uzlādētas veidojumi. Tomēr šogad festivāls piedzīvoja satricinājumu, kad tika paziņots par Krievijas “propagandas” filmas iekļaušanu programmas plānā. Šis lēmums izsauca plašu sašutumu, īpaši Ukrainā, kas joprojām cieš no Krievijas agresijas.

Ukrainas reakcija

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska personāla vadītājs Andrijs Jermaks piektdien izteicās, norādot uz šādas filmas demonstrēšanas neētisko raksturu. Jermaks kritizēja Venēcijas kinofestivāla organizatorus, uzskatot, ka šāda rīcība neatbilst kultūras un mākslas vērtībām, kā arī grauj starptautisko solidaritāti pret agresoru valsti. Viņa vārdi liecina par Ukrainas valdības dziļo bažu par to, kā tiek uztverta un interpretēta Krievijas propaganda ārpus tās robežām.

Starptautiskā reakcija un kultūras ietekme

Demonstrējot Krievijas “propagandas” filmu, Venēcijas kinofestivāls izliekas ignorēt militārās un sabiedriskās sekas, kuras Ukrainā izraisa šī karadarbība. Kultūras kritiķi un kino nozares profesionāļi visā pasaulē izsaka bažas par to, kā šādas filmas var veicināt dezinformāciju un nostiprināt maldīgus priekšstatus par konfliktu. Ņemot vērā, ka kino ir spēcīgs medijs, ir svarīgi rūpīgi izvērtēt, kādas vēstures un stāsti tiek izplatīti globālajā telpā.

Secinājums

Skaidrs, ka Venēcijas kinofestivāla lēmums par Krievijas “propagandas” filmas iekļaušanu programmā ir radījis plašas diskusijas un sašutumu, jo tas ietekmē ne tikai kultūras jomu, bet arī politisko klimatu. Ukrainas reakcija norāda uz to, ka cīņa pret propagandu ir nepieciešama, lai pasargātu taisnības un vēstures faktu izpratni. Kamēr pieaugs vilšanās un pretestība pret šāda veida saturu, festivāla organizatori nākotnē varētu vērst uzmanību uz atbildīgāku un ētiskāku pieeju filmas izvēlei.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas