Latvijā ir izstrādāta programmatūra viltotu video atklāšanai (+VIDEO)Interesanti fakti
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 15. oktobris 07:02
  • VS
  • 8

Latvijā ir izstrādāta programmatūra viltotu video atklāšanai (+VIDEO)

Video skaties šeit

Jauna programmatūra viltotu video atklāšanai

Latvijā ir izstrādāta jauna programmatūra "ClaimCap", kas ļauj analizēt videoklipu patiesumu sociālajos medijos. Šī inovatīvā ideja ir izgudrota studentu komandas laikā pirmajā mākslīgā intelekta hakatonā "Baltic AI Hackathon". Šī sistēma sniegs lietotājiem iespēju kritiski izvērtēt redzamo informāciju un cīnīties ar viltus ziņu izplatības problemātiku.

Baltic AI Hackathon – uzvarētāji un risinājumi

Hackathon notika, piesaistot 34 komandas un vairāk nekā 150 studentu no Baltijas valstīm. Pirmo vietu ieguva Latvijas Universitātes komanda "Ppkdr", kas saņēma balvu – iespēju apmeklēt mākslīgā intelekta laboratoriju "Meta Fair" Parīzē. Otrajā vietā ieradās RTU komanda "Stopp", kuras risinājums palīdz identificēt riskantus iepirkumus. Trešo vietu ieguva igauņu komanda "BinFinder", kas radīja aplikāciju atkritumu pārstrādes uzlabošanai.

Mākslīgā intelekta resursi un infrastruktūra

Pasākumā piedalījās uzņēmums "IBM", kas nodrošināja augstas veiktspējas infrastruktūru un piekļuvi "Meta" lielajam valodu modelim "Llama3" un "IBM" mākslīgā intelekta platformai "Watsonx". Šāds atbalsts ļāva dalībniekiem reālā laikā radīt un testēt savus risinājumus, sekmējot inovācijas mākslīgā intelekta jomā.

Prasmes un sadarbība mākslīgā intelekta jomā

Rīgas Tehniskās universitātes inovāciju prorektore Liene Briede uzsvēra, ka mākslīgā intelekta izmantošanas pieaugums rada nepieciešamību pēc jauniem resursiem un kompetencēm. Hakatons parādīja, ka studenti ir spējīgi radīt risinājumus, kas atvieglos darbu gan valsts, gan privātajā sektorā, līdz ar to veicinot reģiona attīstību mākslīgā intelekta jomā. Briede arī izteica prieku par Baltijas universitāšu sadarbību šajā projektā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas