Latvijā nevarēs ievest Krievijas sašķidrināto naftas gāzi, nozares uzņēmumi meklē jaunus piegādātājusEkonomika/Eiropas ziņas
Foto un virsraksts: Delfi
  • 2024. gada 24. jūlijs 14:07
  • Delfi
  • 11

Latvijā nevarēs ievest Krievijas sašķidrināto naftas gāzi, nozares uzņēmumi meklē jaunus piegādātājus

Krievijas sašķidrinātās naftas gāzes importa aizliegums

Latvijā ir izsludināts jauns aizliegums, kas attiecas uz Krievijas sašķidrinātās naftas gāzes, galvenokārt propāna un butāna, importu. Eiropas Savienība (ES) ir spējusi vienoties par šo aizliegumu, kas stāsies spēkā šā gada decembrī pēc 12 mēnešu pārejas perioda. Tas nozīmē, ka līdz šī gada beigām Latvijas uzņēmumiem ir jāatrod jauni risinājumi, lai nākotnē nodrošinātu gāzes piegādes.

Atkarība no Krievijas gāzes

Līdz šim Latvijas tirgus lielākajā daļā ir balstījies uz Krievijas piegādātājiem, kuri nodrošinājuši lielāko daļu naftas gāzes un citu gāzveida ogļūdeņražu. Aizliegums izraisa satraukumu nozares uzņēmumos, kuriem ir nepieciešams ātri pielāgoties jauniem apstākļiem. Šī atkarība ir radījusi izaicinājumus uzņēmumiem atrast alternatīvus piegādātājus, ņemot vērā, ka tirgū jau esošās struktūras ir vērstas uz Krievijas resursu izmantošanu.

Jaunu piegādātāju meklējumi

Nozares uzņēmumi aktīvi meklē jaunus piegādātājus, tomēr, kā rāda pašreizējā situācija, šis process nepavisam nav vienkāršs. Daudzi uzņēmumi sastopas ar grūtībām slēgt jaunus līgumus, ņemot vērā mainīgos tirgus apstākļus un iespējamos piegādes traucējumus. Latvija joprojām ir pakļauta krīzei, kas saistīta ar enerģijas piegādēm, un uzņēmumu spēja pielāgoties jaunajiem apstākļiem ir kritiska.

Perspektīvas un izaicinājumi

Aizliegums importēt Krievijas sašķidrināto naftas gāzi var radīt jaunas iespējas arī vietējiem ražotājiem. Taču, lai gūtu panākumus šajās pārmaiņās, ir nepieciešams attīstīt infrastruktūru un nodrošināt jauno piegādātāju pieejamību. Latvijas valdībai jāsniedz atbalsts nozares uzņēmumiem, lai palīdzētu tiem pārvarēt izvirzītos izaicinājumus un nodrošinātu enerģētisko neatkarību nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas