MMA izrādās pārāk vardarbīgs sporta veids Afganistānas talibu režīmam

MMA aizliegums Afganistānā

Jaukto cīņu māksla (MMA), kas ir kļuvusi par populāru sporta veidu visā pasaulē, ir oficiāli aizliegta Afganistānā. Šo lēmumu pieņēmusi talibu valdība, kas kopš 2021. gada ir pārņēmusi varu valstī. Aizliegums atspoguļo talibu režīma nostāju attiecībā uz vardarbību un cilvēktiesībām, kas jau sen ir bijusi pasaules mediju uzmanības centrā.

Vardarbības un islāma principi

Talibu valdība, kas ir pazīstama ar savu stingro interpretāciju par islāmiskajiem likumiem, uzskata, ka MMA ir "pārāk vardarbīgs" sporta veids. Rēķinoties ar cilvēktiesību pārkāpumiem, kuriem talibi tiek regulāri pārmesti, līdzekļi, kas saistīti ar cīņu mākslām, tiek uzskatīti par nesavienojamiem ar islāma reliģiju un tā primitīvo sapratni par morāli un ētiku.

Reakcija valstī un starptautiskajā sabiedrībā

Šāda veida lēmumi izraisa lielu sašutumu ne tikai Afganistānā, bet arī ārpus tās robežām. Daudzi sportisti un cīņas mākslas entuziasti ir nosodījuši šo aizliegumu, norādot, ka MMA attīsta disciplīnu, pašpārliecinātību un veselu dzīvesveidu. Starptautiskā sporta sabiedrība ir izteikusi bažas par talibu režīma nostāju un aicina uz atvērtību un dialogu, lai dotu iespēju visiem sportistiem brīvi nodarboties ar viņiem mīļajiem sporta veidiem.

MMA nākotne Afganistānā

Neskatoties uz aizliegumu, MMA turpina iedvesmot daudzus jauniešus Afganistānā. Daži cīnītāji apgalvo, ka viņi joprojām slepeni trenējas un cer, ka šis aizliegums tiks atcelts nākotnē. Tomēr realitāte paliek skarba, un sportistiem, kuriem ir nepieciešama atbalsta sistēma un iespējas attīstīties, var nākties meklēt iespējas ārvalstīs. Afganistānas sporta kopiena šobrīd saskaras ar grūtiem laikiem, un MMA aizliegums ir tikai viens no daudziem izaicinājumiem, ar kuriem jārisina.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Sportacentrs portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas