Pārzāģēts Upīts – māksla vai «puscilvēks»?
Kultūra
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 20:12
  • LSM
  • 5

Pārzāģēts Upīts – māksla vai «puscilvēks»?

Pārzāģētā Upīša skulptūra: mākslas un ideoloģijas krustceles

Šajās dienās Rīgā ir aktualizējusies diskusija par Andreja Upīša skulptūras pārzāģēšanu. Tēlnieks Ivars Drulle, kurš ir atbildīgs par šo projektu, aplēš, ka darbs varētu tikt pabeigts vienas dienas laikā. Viņš norāda, ka bronzā izlieto mākslas darba čaula ir tikai divus centimetrus bieza, kas nozīmē, ka pārzāģēšana nebūs laikietilpīga.

Pretrunīgi viedokļi par Upīša pieminekli

Lai gan Drulle steidz piedāvāt risinājumu, idejas pretinieki aicina viņu nesteigties. Viņi uzsver, ka Rīgas domei būtu jāapsver iespēja pārcelt nedalīto Upīša pieminekli uz citu vietu, kur tas varētu tikt atbilstoši vērtēts un apspriests. Šis piedāvājums liecina par to, ka sabiedrībā pastāv pretrunīgi viedokļi attiecībā uz šādu mākslu un tās simboliku.

Projekta alternatīva: skulptūru parks

Mākslas akadēmijas profesors Kristans Brekte ierosinājis interesantu alternatīvu - iekārtot ideoloģiski pretrunīgi vērtēto skulptūru parku bijušajā rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritorijā. Šāds parks ļautu sabiedrībai iepazīties ar dažādām mākslas formām un vērtībām, kā arī veicinātu diskusiju par to, kā šādas skulptūras var ietekmēt kultūras mantojumu un identitāti.

Secinājumi un skats uz nākotni

Diskusija par pārzāģēto Upīti atklāj daudz dziļākas problēmas mūsu sabiedrībā — kā mēs vērtējam mākslu, tās simboliku un vēsturi. Lai gan Drulle ir apņēmības pilns, ir skaidrs, ka jautājumi par mākslu un ideoloģiju būs aktuāli vēl ilgi pēc projekta pabeigšanas. Turpmākajās nedēļās, iespējams, uzzināsim vairāk par Rīgas domes nostāju un sabiedrības reakciju uz šo neparasto projektu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas