Rīgas dome nolemj demontēt de Tolli pieminekliSabiedrība
Foto un virsraksts: TV3
  • aizvakar 17:26
  • TV3
  • 7

Rīgas dome nolemj demontēt de Tolli pieminekli

Rīgas dome pieņem lēmumu par pieminekļa demontāžu

Rīgas dome trešdien, 2023. gada 25. oktobrī, pieņēma svarīgu lēmumu, kura rezultātā tiks demontēts un pārvietots piemineklis Krievijas karavadoņam Mihaelim Andreasam Barklajam de Tolli. Šis lēmums ir daļa no plašākas iniciatīvas, lai pārskatītu Rīgas pilsētas simbolus un to nozīmi mūsdienu sabiedrībā.

Sabiedrības viedokļa izpausmes

Demontāžas lēmums ir izraisījis dažādas reakcijas gan Rīgas iedzīvotāju vidū, gan politiskajās aprindās. Lielākā daļa sabiedrības atbalsta šo soli, uzskatot, ka pieminekļi, kas simbolizē autoritāras varas figūras, nav piemēroti mūsdienu demokrātiskām vērtībām. Tomēr ir arī viedokļi, kas norāda uz vēstures saglabāšanas nepieciešamību, aicinot uz dialogu un izpratni par Latvijas vēsturi.

Politisko partiju reakcija

Dažas politiskās partijas ir paudušas atbalstu Rīgas domes lēmumam, uzsverot, ka šādas darbības ir svarīgas, lai veidotu Rīgas identitāti un izslēgtu pagātnes sīkas atspoguļojums no nākotnes. Citās partijās izskanējuši aicinājumi uzturēt diskusiju par šādiem lēmumiem un iesaistīt plašāku sabiedrības daļu viedokļu izteikšanā, lai neradītu konfliktus un nesadalītu sabiedrību.

Turpmākie soļi

Saskaņā ar Rīgas domes plāniem, pieminekļa demontāža varētu notikt drīz, taču nebūs skaidrs, uz kurieni tas tiks pārvietots. Pašlaik tiek apsvērta vairāku iespēju analīze, tostarp, vai piemineklis var tikt saglabāts kā vēstures gabals vai arī tam tiks piešķirta jauna lokācija, kas atspoguļotu Rīgas attiecības ar vēsturi un kultūru.

Nobeigums

Šī demontāžas iniciatīva turpina raisīt diskusijas par to, kā mūsu sabiedrība raugās uz simboliku un vēsturisko mantojumu. Rīgas dome cer, ka šis solis veicinās izpratni un vienotību pilsētā, kas turpina attīstīties kā moderna un progresīva metropole.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas