Skatoties ir bail mirkšķināt. Satikšanās ar čehu sirreālistu Janu Švankmajeru izstādē un filmās
Kultūra
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 10:55
  • LSM
  • 4

Skatoties ir bail mirkšķināt. Satikšanās ar čehu sirreālistu Janu Švankmajeru izstādē un filmās

Švankmajera Leģenda

"Mani kā mākslas skolotāju ir grūti pārsteigt, bet šis bija kaut kas," saka vīrietis, izejot no Jana un Evas Švankmajeru izstādes Rotko muzejā. Patiešām, mākslinieka Jans Švankmajera radītā pasaule reti atstāj vienaldzīgu. Viņa unikālais stils, kas sajauc īstenību ar sirreālu fantāziju, ir gūstis plašu atzinību ne tikai Čehijā, bet arī visā pasaulē.

Izstādes Piedāvājums

Izstāde "Disegno Interno: Padodies savām apmātībām" Daugavpilī piedāvā apmeklētājiem iespēju iepazīt Švankmajera mākslu tuvāk. Tajā iespējams sastapt veselu leļļu pasauli, kuras radīšanā tiek izmantoti kauli, asinis un citi neparasti materiāli. Šāda māksla ir ārkārtēja un neparasta, un, vairāk nekā jebkurā citā izstādē, tā aicina skatītājus uz emocionālu un intelektuālu mijiedarbību.

Filmu Izlase Rīgas Starptautiskajā Kino Festivālā

Papildus izstādei, Jana Švankmajera darbi tiks rādīti arī Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (Riga IFF). Festivalā tiks izrādītas viņa klasiskās filmas, kas ir neatņemama daļa no Eiropas kinematogrāfijas vēstures. Švankmajera filmas, kas iezīmējas ar savām unikālajām estētiskajām un naratīvām iezīmēm, noteikti iepriecinās un pārsteigs festivāla apmeklētājus.

Šodienas Tematika

Šobrīd Jans Švankmajeram ir 90 gadi, un viņš turpina radīt. Viņa darbi ir piesātināti ar ne tikai ezotēriskām idejām un taktilām rotaļām, bet arī ar paliekošām tēmām par patērniecības kultūru un personīgām sāpēm pēc sievas Evas Švankmajerovas, kura aizgāja 2005. gadā. Gan izstādes, gan filmu izlases apmeklētāji varēs iepazīt šī izcilā mākslinieka universu un sajust viņa radošā mantojuma spēku.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas