Šodien Valmierā atceras traģiskos 1944. gada notikumus (+VIDEO)Interesanti fakti
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 17. septembris 07:22
  • VS
  • 13

Šodien Valmierā atceras traģiskos 1944. gada notikumus (+VIDEO)

Video skaties šeit

Šodiena Valmierā - atceroties traģiskus notikumus

Šodien Valmierā notiek nozīmīga pasākumu sērija, kuras mērķis ir atcerēties traģiskos 1944. gada notikumus, kas ietekmēja tā laika iedzīvotājus un Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu. Šogad aprit 80 gadi kopš Otrā pasaules kara, kad Valmiera piedzīvoja postu, kas lika nomainīt tās vēsturisko centru par ugunsgrēku drupām.

Padsmitākā izstāde "1944 - kara lauzums Latvijas pilsētainavā"

Valmieras muzejs aicina iedzīvotājus piedalīties izstādes "1944 - kara lauzums Latvijas pilsētainavā" atklāšanā, kas notiks 17.septembrī plkst. 16.00 laukumā pie Hanzas sienas. Izstāde, veidota sadarbībā ar Latvijas Universitāti un Rīgas pašvaldību, akcentē padomju aviācijas uzlidojumus un citu Latvijas pilsētu traģiskos notikumus, kas tika piedzīvoti no 1944.gada aprīļa līdz oktobrim.

Videomateriāla pirmizrāde un vēsturnieku saruna

Pirms izstādes tiks rīkota tikšanās ar izstādes veidotājiem, kurā piedalīsies pazīstami vēsturnieki un pētnieki. Pēc tam notiks videomateriāla "Valmieras degšana 1944" pirmizrāde, kas detalizēti stāsta par notikumiem Valmieras apkārtnē no 21. līdz 23.septembrim, piedāvājot jaunu skatījumu uz atrašanās vietas stratēģisko nozīmi un tās atbaidījumu no postījumam.

Personīgās liecības un vēstures saglabāšana

Vēsturnieks Dāvis Pumpuriņš dalās ar atmiņām par 1944. gada notikumiem, uzsverot, ka Sarkanā armija veica artilērijas uzbrukumu Valmierai, lai novērstu vācu bruņotās spēku spridzināšanu. Šie traģiskie notikumi ir dokumentēti ne tikai Valmieras muzejā, bet arī citās institūcijās, kas nodarbojas ar vēstures saglabāšanu. Tas ir svarīgi, lai nākamajām paaudzēm būtu iespēja iepazīt un saprast pagātnes traumas un mācības.

Noslēgums

Šodiena ir iespēja ikvienam apzināties, kā kara notikumi ir ietekmējuši mūsu kultūrvēsturi, iedzīvotāju dzīves un to, kā ir saglabājušās vēstures liecības. Mēs aicinām visus piedalīties pasākumā un iepazīties ar paaudžu paaudzēm nododamajām atmiņām, jo tā ir mūsu identitātes sastāvdaļa.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas