Šogad Latvijas iedzīvotāji aizņēmušies būtiski vairākLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 12:27
  • NRA
  • 6

Šogad Latvijas iedzīvotāji aizņēmušies būtiski vairāk

Pieaugums kredītu skaitā

Šogad Latvijas iedzīvotāji aizņēmušies būtiski vairāk, jo 2023. gada pirmajā pusgadā privātpersonām izsniegto kredītu skaits pieaudzis par 27% salīdzinājumā ar pērno gadu. Šis pieaugums liecina par gan patēriņa pieaugumu, gan par iedzīvotāju vēlmi finansēt lielākas pirkumu vērtības.

Kredītu kopējā summa pieaug lēnāk

Interesanti, ka, neskatoties uz būtisko pieaugumu izsniegto kredītu skaitā, kopējā izsniegtā summa auga vien par nepilniem 5%. Tas norāda, ka kredītu apjomi varētu būt mazāki, bet to skaits palielinās, kas rada jautājumus par iedzīvotāju finanšu ieradumiem un maksātspēju.

Iemesli aizņemšanās pieaugumam

Viens no iespējamiem iemesliem šim pieaugumam ir strauja inflācija, kas mudina cilvēkus meklēt papildu finansējumu ikdienas vajadzību segšanai. Tāpat jāņem vērā arī zemo procentu likmju ietekme, kas var kikļaut par dzinējspēku kredītu piešķiršanai.

Nākotnes perspektīvas

Tomēr kredītu pieaugums rada bažas par iespējamo parādu slogu, kas nākotnē varētu ietekmēt Latvijas ekonomiku. Finanšu eksperti brīdina, ka, ja inflācija turpinās pieaugt un politiskā situācija paliks nestabila, iedzīvotāji varētu nonākt grūtībās ar kredītu atmaksu. Tas ir vitāli svarīgi, lai izstrādātu ilgtspējīgas finanšu plānošanas stratēģijas un veicinātu atbildīgu aizņemšanos.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas