Dabas sargi: Zemkopības ministrija atkal gatavo augsni vēl intensīvākai mežu ciršanai
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 09:04
  • LSM
  • 5

Dabas sargi: Zemkopības ministrija atkal gatavo augsni vēl intensīvākai mežu ciršanai

Dabas sargi iebilst pret jaunajiem noteikumu grozījumiem

Zemkopības ministrija ir izstrādājusi jaunus noteikumu grozījumus, kuriem ir potenciāls palielināt mežu ciršanu Latvijā. Šī iniciatīva ir radījusi bažas par meža ekosistēmas ilgtspēju un dabas saglabāšanu. Vides organizācijas uzsver, ka šādi soļi var apdraudēt ne tikai mežu resursus, bet arī vairākas dzīvotnes, kas ir atkarīgas no veselīgas mežu ekosistēmas.

Satversmes tiesas lēmums un tā ietekme

Ņemot vērā nesenos Satversmes tiesas lēmumus, kas ierobežo jaunāku mežu ciršanu kailcirtēs un uzsver ilgtspējas principu mežu apsaimniekošanā, vides organizācijas apgalvo, ka Zemkopības ministrijas rīcība ir mēģinājums apiet šo lēmumu. Tiesas noteikumi ir skaidri formulēti, tomēr ministrijas jaunie grozījumi rada iespaidu, ka tiek ignorētas likumu prasības un apkārtējās vides pieprasījumi.

Aicinājums Ministru prezidentes ievērībai

Vides organizācijas ir pievērsušas uzmanību šai situācijai un ir vērsušās pie Ministru prezidentes Evikas Siliņas ("Jaunā Vienotība"). Atklātā vēstule, kas adresēta Siliņai, aicina valdību nodrošināt tiesiskumu un sargāt Latvijas mežus no pārmērīgas izciršanas. Organizācijas ir norādījušas uz nepieciešamību ievērot ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas principus, kas nodrošinātu Latvijas dabas resursu saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Nākotnes perspektīvas

Šī situācija liek uzdot jaunus jautājumus par Latvijas mežu apsaimniekošanas stratēģiju un tās ilgtspējību. Ja Zemkopības ministrijas ierosinātie grozījumi tiks pieņemti, tas var radīt ne tikai nelabvēlīgas sekas dabai, bet arī sabiedriskās domas vilšanos par valdības apņemšanos aizsargāt vidi. Sabiedrība, vides organizācijas un eksperti turpinās sekot notikumiem un pieprasīs skaidrību par turpmākajām rīcībām mežu apsaimniekošanas jomā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas