Uzstādīti četri torņi Latvijas-Baltkrievijas robežas novērošanai Daugavas posmāInteresanti fakti
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 13. septembris 13:16
  • VS
  • 9

Uzstādīti četri torņi Latvijas-Baltkrievijas robežas novērošanai Daugavas posmā

Jauni torņi robežas novērošanai

Uzlabojot valsts robežas aizsardzību Daugavas posmā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, šobrīd ir uzstādīti četri no sešiem torņiem robežas novērošanai. Par to paziņoja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova. Torņu izbūve ir būtisks solis, kas veicinās valsts robežsardzes efektīvāku un iedarbīgāku valsts robežas kontroli, savlaicīgi identificējot nelikumīgas robežas šķērsošanas gadījumus un citus pārkāpumus.

Projekta finansējums un īstenošana

Metāla torņu un pievedceļu projektu īsteno VNĪ sadarbībā ar Nodrošinājuma valsts aģentūru. Kopējais projekta finansējums ir 3 633 924 eiro, no kuriem Eiropas Savienības fonda nacionālās programmas (IRPVP) finansējums veido 75%, bet valsts budžeta finansējums ir 25%.

Žoga izbūve un infrastruktūras attīstība

Jūlijā noslēdzās Latvijas-Baltkrievijas robežas žoga izbūves darbi, kopumā izbūvējot žogu gandrīz 145 kilometru garumā. 2023.gadā tika pabeigta žoga izbūve sauszemes posmos, savukārt šogad turpinās žoga izbūve gar publiskajiem ūdeņiem. Sauszemes posmos, kur jau iepriekš izbūvēts žogs, turpinās infrastruktūras izbūves darbi, izveidojot patruļtakas un laipu patruļtakas.

Nākotnes plāni un Daugavas posma attīstība

VNĪ vadībā turpinās arī nepieciešamās infrastruktūras izbūve Daugavas posmā, kur plānots izbūvēt sešus novērošanas torņus un piebraucamos ceļus, kā arī patruļtakas un tiltus, lai nodrošinātu robežsargu kustību. Paredzēta arī rokādes ceļu izbūve ap Riču ezeru, kas ļaus operatīvi reaģēt uz iespējamiem pārkāpumiem. Daugavas posma infrastruktūras izbūve tiks pabeigta 2025.gadā.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" loma

VNĪ, izveidota 1996.gadā, ir valsts uzņēmums, kura vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija. Uzņēmuma mērķis ir nodrošināt valsts infrastruktūras attīstību un uzturēšanu, kas ir īpaši svarīga valsts drošības un robežas aizsardzības nodrošināšanā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas