Vai šoziem saņemsim mazākus apkures rēķinus un ietaupījumu jutīsim savos maciņos? Atbild Latvijas Bankas ekonomistiZiņas
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

Vai šoziem saņemsim mazākus apkures rēķinus un ietaupījumu jutīsim savos maciņos? Atbild Latvijas Bankas ekonomisti

Apkures rēķini – vai gaidāms atvieglojums?

Šī ziema varētu nest siltumu mūsu maciņos, jo Latvijas Bankas ekonomisti prognozē iespējamu apkures rēķinu samazinājumu. Saskaņā ar pēdējā gada datiem energoresursu cenas ir samazinājušās, un tas, savukārt, rada cerības uz stabilizāciju siltumenerģijas cenās.

Stabilizācija un cenas

Energoresursu cenu kritums ļauj domāt, ka arī siltumenerģijas cenas 2023./2024. gada apkures sezonā nostabilizēsies. Saskaņā ar Latvijas Bankas speciālistu Ievas Opmānes un Andreja Bessonova sniegto informāciju, gaidāms, ka vidējā cena par megavatstundu (MWh) varētu būt ap 70-80 eiro. Šī stabilizācija varētu radīt iespēju iedzīvotājiem juta mazāku slogu savos ikmēneša rēķinos.

Enerģijas cenu dinamika

Jāatzīmē, ka siltumenerģijas cenu samazināšanās notiek ar zināmu laika nobīdi. Tas nozīmē, ka, lai gan energoresursu cenas krītas šobrīd, siltumenerģijas tirgū šīs izmaiņas var neuzreiz atspoguļoties. Tomēr Latvijas Bankas ekonomisti uzskata, ka ilgtermiņā šī tendence var radīt labvēlīgas sekas iedzīvotājiem.

Ietaupījums – reāls vai tikai cerības?

Ja siltumenerģijas cenas patiešām stabilizēsies šajā sezonā, daudzi Latvijas iedzīvotāji beidzot varētu izjust atvieglojumus savos maciņos. Tomēr ir jāatceras, ka faktori, kas ietekmē enerģijas cenas, ir daudz un dažādi. Tādēļ ir svarīgi sekot līdzi tirgus attīstībai un būt sagatavotiem, ka cenas var rasties no jauna.

Secinājums

Visbeidzot, Latvijas Bankas ekonomisti mudina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un plānot savas enerģijas izmaksas, jo šī ziema var izrādīties izšķiroša jautājumā par apkures rēķiniem. Cerēsim uz stabilizāciju, bet saglabāsim piesardzību attiecībā uz nākotnes izdevumiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas