Valainis: Latvijas pozīcijai attiecībā uz datu izmantošanu ir jābūt maksimāli atvērtaiZiņas
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

Valainis: Latvijas pozīcijai attiecībā uz datu izmantošanu ir jābūt maksimāli atvērtai

Latvijas datus izmanto kā stratēģisku resursu

Latvijas ekonomikas ministrs Viktors Valainis uzsvēra, ka valsts pozīcijai attiecībā uz datu izmantošanu mākslīgā intelekta modeļu apmācībai jābūt skaidrai un atvērtai. Pēc tikšanās ar Datu valsts inspekciju un mākslīgā intelekta nozares uzņēmējiem, Valainis izteica pārliecību, ka ir nepieciešams ātri un aktīvi formulēt valsts nostāju, lai cīnītos par progresu, nevis stagnāciju.

Steidzamība un iniciatīva

“Ir skaidrs, ka mēs nevaram gaidīt uz citu valstu mošanos. Ja vēlamies būt vadošā pozīcijā Eiropas datu apstrādes politikā, Latvijas valdībai ir jārīkojas ātri un efektīvi,” uzsvēra Valainis. Viņš aicināja valdību un uzņēmumus apvienot spēkus, lai izstrādātu inovatīvu pieeju datu izmantošanai, kas varētu veicināt valsts attīstību un konkurētspēju.

Atvērtība kā priekšnoteikums

Ministrs izteica, ka “Latvijas pozīcijai attiecībā uz datu izmantošanu ir jābūt maksimāli atvērtai.” Tādējādi Latvija varētu piesaistīt ne tikai vietējos, bet arī starptautiskos investorus un partnerus. Atvērtas politikās pieejas radīšana ļautu valstij iegūt lielāku redzamību un iespējas Eiropas tirgū.

Sadarbība ar uzņēmumiem

Viktors Valainis uzsvēra, ka ir svarīgi dzirdēt uzņēmēju viedokļus un ieviest atbalstošu politiku, kas veicina pētniecību un attīstību mākslīgā intelekta sektorā. Bez konstruktīvas sadarbības starp valsts institūcijām un uzņēmumiem Latvijai būs grūti sasniegt uzstādītos mērķus progresīvas datu apstrādes jomā.

Secinājumi un nākotnes izaicinājumi

Valainis norādīja, ka, lai Latvija kļūtu par reālu spēlētāju mākslīgā intelekta laukā, ir jāpārliecina citas valstis par mūsu kompetenci un jau esošajiem resursiem. Nākotnes izaicinājumi prasa ātras un efektīvas rīcības, un šī iespēja ir jāizmanto, lai nostiprinātu valsts lomu digitalizācijas procesā visā Eiropā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas