"Nespēju noticēt, ka esam palaiduši garām tādu iespēju" - Jurģis Liepnieks par kino finansēšanuZiņas
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

"Nespēju noticēt, ka esam palaiduši garām tādu iespēju" - Jurģis Liepnieks par kino finansēšanu

Latvija zaudē iespēju iesaistīties kino industrijā

Latvijas kino vide ir piedzīvojusi būtisku apgriezienu, jo Finanšu ministrija ir atteikusies atvēlēt līdzekļus ārvalstu kinoprojektu līdzfinansēšanai. Jurģis Liepnieks, kino producentu asociācijas pārstāvis, paudis sašutumu par šādu lēmumu, uzsverot, ka tas nozīmē zaudētu iespēju attīstīt valsts kino industriju un piesaistīt lielus starptautiskos projektus.

Iepriekšējo gadu prakse un ieguvumi

Iepriekš Latvija bija izveidojusi labvēlīgu vidi ārvalstu kino producentiem, nodrošinot iespēju atgūt daļu no filmēšanas izdevumiem, ja projekte tika īstenoti Latvijas teritorijā. Šāda pieeja ne tikai nedeva iespēju izsisties uz pasaules kino skatuves, bet arī veicināja vietējo ekonomiku, jo filmēšanas grupas uzturējās valstī vairākus mēnešus, tērējot naudu un nodarbinot vietējos.

Ekonomiskās sekas un nākotnes perspektīvas

Lai gan iepriekšējā sistēma pieprasīja valsts ieguldījumus vairāku miljonu apmērā, laika gaitā tas vienmērīgi atgriezās, ņemot vērā vietējo darbinieku algas un ienākumus no tūrisma. Jurģis Liepnieks norāda, ka šī atteikšanās no finansējuma var radīt plašas un negatīvas sekas ne tikai kino nozarē, bet arī kopējā ekonomikā, jo daudzas vietas paliks tukšas, un vietējie darbinieki zaudēs ilgtermiņa ienākumus.

Secinājums un aicinājums uz rīcību

"Es nespēju noticēt, ka esam palaiduši garām tādu iespēju," norāda Liepnieks. Viņš aicina valdību pārskatīt šo lēmumu, jo apsaimniekotās iespējas var nozīmēt milzīgas izmaiņas Latvijas kultūras un ekonomiskajā attīstībā. Turklāt piedāvātais atbalsts varēja būt būtisks solis ceļā uz starptautiskā kino tirgus apgūšanu un jaunu projektu radīšanu, kas veicinātu Latvijas prestižu kā filmu uzņemšanas vietu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas