Valsts apmaksātās gripas potes dažiem ārstiem jau beidzas
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 19:03
  • LSM
  • 3

Valsts apmaksātās gripas potes dažiem ārstiem jau beidzas

Gripai vakcinācija notiek, bet vakcīnas beidzas

Piektajā dienā, kad visā Latvijā turpinās senioru vakcinācija pret sezonālo gripu, vairākās ārstu praksēs valsts apmaksātās potes jau ir beigušās. Tas rada bažas, jo ārsti norāda, ka trūkstošo vakcīnu dēļ daudziem senioriem, īpaši riska grupā esošajiem, varētu netikt nodrošināta nepieciešamā vakcinācija.

Ģimenes ārstu satraukums

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, 65% lauku ģimenes ārstu ziņo, ka nespēs vakcinēt visus riska grupā esošos pacientus. Ģimenes ārsti šo situāciju raksturo kā "uztraucošu,” norādot, ka trūkstošo vakcīnu dēļ daudzi seniori paliek neaizsargāti. Ārsti plāno vērsties pie valdības ar aicinājumu uzlabot vakcīnu pieejamību.

Atbildība par vakcīnu trūkumu

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) vaino vakcīnu pircēju – Nacionālo veselības dienestu (NVD), ka iepirkts mazāk devu, nekā ieteikts. SPKC uzsver, ka vakcinācijas programma ir būtiska, lai mazinātu gripas izplatību un pasargātu vismazāk aizsargātās kopienas. NVD, savukārt, apgalvo, ka šobrīd potu pagaidām pietiek, tomēr situācija joprojām ir pretrunīga.

Secinājumi un tālākās rīcības

Šī situācija uzsver nepieciešamību pēc rūpīgas plānošanas un resursu sadales vakcīnu piegādes nodrošināšanai. Ģimenes ārsti uzsver, ka ir svarīga savlaicīga informēšana par vakcīnu pieejamību, lai varētu efektīvi un laikus vakcinēt riska grupas pacientus. Ja situācija nemainīsies, seniori var palikt bez nepieciešamās aizsardzības, kas var radīt smagas sekas sabiedrības veselībai.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas