• 2024. gada 5. septembris 20:42
  • VS
  • 5

VID lūdz sākt kriminālvajāšanu pret zemnieku par aplokšņu algu izmaksu

VID sācis kriminālprocedūru pret zemnieku par aplokšņu algu izmaksu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir demonstrējis stingru nostāju pret aplokšņu algu maksāšanas praksi, lūdzot sākt kriminālvajāšanu pret vienu zemnieku saimniecības īpašnieku. Šis solis seko tam, ka augustā VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde nosūtījusi kriminālprocesu Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai.

Aplokšņu algu apmērs un nodarītie zaudējumi

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka no 2021. gada decembra līdz 2022. gada martam zemnieka saimniecības īpašnieks darbiniekiem izmaksājis grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu darba samaksu, kopā pārsniedzot 12 000 eiro. Šī rīcība ir radījusi valstij zaudējumus, kas pārsniedz 10 000 eiro, liekot domāt par nopietnām sekām un nepieciešamību cīnīties pret nodokļu nemaksāšanu.

Likuma pārkāpums un kriminālvajāšanas pamatojums

Kriminālprocess attiecībā pret zemnieku tika uzsākts saskaņā ar Krimināllikuma 217. pantu, kas attiecas uz darba samaksas noteikumu pārkāpšanu. Šis likuma pants paredz amatu un pienākumu pārkāpumus gadījumos, kad tiek izmaksāta grāmatvedības uzskaitē neuzrādīta darba samaksa. Šāda rīcība ne tikai ievaino valstij pienesto nodokļu maksāšanas kārtību, bet arī grauj pamatprincipus godīgā darba tirgū.

Secinājumi un nākamie soļi

VID norāda, ka šī gadījuma izmeklēšana ir tikai viens no daudziem mēģinājumiem mazināt aplokšņu algu izplatību un nodrošināt taisnīgu konkurenci darba tirgū. Kriminālprocess ir nosūtīts kriminālvajāšanas sākšanai, un gaidāmi turpmāki soļi, lai atbilstoši likumdošanai izmeklētu un sodītu vainīgās personas. Tas kalpo par brīdinājumu citiem uzņēmējiem, ka nelegālas prakses novērošanai tiks pievērsta arvien lielāka uzmanība.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas