• 2024. gada 8. augusts 18:06
  • Delfi
  • 5

Video: Sezonas darbinieku iztrūkumu ogu laukos aizpilda ar bēgļiem no Kamerūnas

Video skaties šeit

Sezonas darbinieku trūkums Latvijas lauksaimniecībā

Nav noslēpums, ka sezonas darbinieku trūkums Latvijas lauksaimniekiem sagādā nopietnas problēmas. Sezonas darbi, īpaši pēc ilgstošā vēsā laika, ir kļuvuši par izaicinājumu, jo vietējie darbinieki izvēlas strādāt citos sektoros vai pat dodas prom no laukiem. Šī situācija ir rosinājusi lauksaimniekus meklēt alternatīvus risinājumus.

Bēgļu palīdzība sezonas darbu veikšanā

Lauksaimniecības un pārstrādes uzņēmuma "Very Berry" vadība izņēma jaunu pieeju, sadarbojoties ar četriem bēgļiem no pilsoņu kara plosītās Kamerūnas. Šie cilvēki, kas ieradušies Latvijā meklējot drošību un labākas dzīves iespējas, šobrīd aktīvi piedalās laukos strādājošajā procesā. Viņu pieredze un apņemšanās ir palīdzējusi uzņēmumam risināt darba spēka trūkumu.

Kā bēgļi nokļuva Latvijā?

"360TV Ziņneši" devās noskaidrot, kā šie bēgļi nonākuši Latvijā. Mēs uzzinājām, ka viņi devās bēgļu ceļojumā, izvairoties no konfliktiem un vardarbības savā dzimtenē. Kad viņi ieradās Latvijā, tika piedāvāta iespēja strādāt lauksaimniecībā, kas sniegusi iespēju ne tikai nopelnīt, bet arī integrēties vietējā sabiedrībā.

Grūtības un panākumi lauku darbos

Lai gan bēgļi sākotnēji saskārās ar valodas barjerām un neizpratni par lauku darbu specifiku, viņi ātri pielāgojās. "Very Berry" komanda nodrošina apmācības un atbalstu, kas palīdz viņiem veiksmīgi organizēt savu ikdienas darbu. Darbinieki stāsta par pozitīvo pieredzi un par to, kā viņi mācās jaunas prasmes un izveido draudzīgas attiecības ar vietējiem lauksaimniekiem.

Vispārējā sabiedrības reakcija

Šis stāsts par bēgļu iesaisti lauksaimniecībā ir saņēmis plašu sabiedrības uzmanību, un tas ir izraisījis diskusijas par bēgļu integrāciju un lomu Latvijas tautsaimniecībā. Lauksaimnieki atzīst, ka šādas iniciatīvas varētu palīdzēt gan uzņēmumiem, gan bēgļiem, radot jaunas iespējas abām pusēm. Tas pierāda, ka dažādas kultūras un pieredzes var bagātināt Latvijas lauksaimniecības nozari un veicināt diversitāti.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas