• 2024. gada 12. augusts 07:45
  • NRA
  • 19

8 indīgie augi Latvijā, kurus jāmāk atpazīt

Indīgie augi Latvijā: Ievads

Latvijas pļavās, mežos un purvos aug ap 100 indīgu augu, un to daudzveidība ir samērā plaša. Tomēr, ja neesi botānikas speciālists, ir grūti atpazīt visus indīgos augus. Šajā rakstā aplūkosim astoņus visbiežāk sastopamos indīgos augus, kuriem jāseko līdzi gan dabā, gan mājas apstākļos.

1. Dzeltenā sikspārņaugs

Dzeltenā sikspārņaugs ir izplatīts augums, ko bieži var sastapt grāvmalās. Tas ir pazīstams ar saviem dzeltenajiem ziediem, kas var izskatīties pievilcīgi, taču satur indīgas vielas. Pieskaroties šim augam, var rasties ādas kairinājums.

2. Sarkanā plaukta

Sarkanā plaukta ir vēl viens indīgs augs, kuru bieži sastop Latvijas mežos. Tā ogas ir spilgti sarkanā krāsā un izskatās ļoti pievilcīgi, taču tās ir ārkārtīgi toksiskas un var izraisīt nopietnas saindēšanās sekas.

3. Dūņainais augstāks

Šis augs nereti rodas purvos un mitrās vietās. Dūņainais augstāks satur indīgas vielas, kas var izraisīt kuņģa darbības traucējumus un citas veselības problēmas, ja to patērē.

4. Zāļu koks

Zāļu koks, ko var atrast biežajos mežos, ir indīgs, ja tas tiek lietots nepareizi. Tā miza un lapas var būt bīstamas, ja tiek izmantotas kā zāles bez profesionāla padoma.

5. Kliņģerīte

Kliņģerīte ir lieliska dekoratīva auga, taču tai ir indīgas daļas. Ja nejauši iekļūst kādas nezāles, tās var izraisīt alerģiskas reakcijas.

6. Melngalvju akmeņi

Šie augi sastopami grāvmalās un var būt bīstami, it īpaši bērniem. Ja tās norij, tās var izraisīt smagas saindēšanās simptomus.

7. Melnā naktsziedu

Melnā naktsziedu ir biežs viesis dārzos, taču jāņem vērā, ka tā augļi ir indīgi. Piesardzība ir nepieciešama, ja mājās ir mazi bērni vai dzīvnieki.

8. Baltais pūderis

Baltais pūderis ir skaists, taču indīgs augs, ko var atrast pie mājām. Visas augļa daļas ir indes, un to eksperti stingri iesaka nepieļaut blakus bērniem.

Pasākumi, lai pasargātu sevi un tuvākos

Inga Akmentiņa-Smildziņa, "Mammamuntetiem.lv" vadītāja un "Rimi Bērniem" eksperte, norāda, ka ir svarīgi mācīties atpazīt indīgos augus un pievērst uzmanību, lai izvairītos no saindēšanās gadījumiem. Ir svarīgi būt uzmanīgiem, ja ap mājām pieejami augi, kas var radīt kaitējumu veselībai. Izglītošana, piesardzība un sapratne par indīgajiem augiem ir galvenie soļi, lai pasargātu sevi un savus mīļos no nepatikšanām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas