Aicina daļu nokritušo lapu atstāt savos mauriņos un pagalmos
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 10:32
  • LSM
  • 7

Aicina daļu nokritušo lapu atstāt savos mauriņos un pagalmos

Videi draudzīga prakse lapu savākšanā

Latvijas Dabas fonds (LDF) aicina iedzīvotājus pārdomāt savu pieeju lapu savākšanai rudenī. Grābjot un novācot lapas no mauriņiem un pagalmiem, ieteicams atstāt vismaz pusi no tām uz zemes. Šī prakse ne tikai ir draudzīga videi, bet arī sniedz daudz priekšrocību dabai.

Atbalsts dabai un bioloģiskajai daudzveidībai

Atstājot lapas uz zemes, tiek nodrošināts dabīgais dzīvotspējas cikls daudziem insektiem un citiem organismiem. Lapas veido dabīgu mulču, kas palīdz saglabāt mitrumu un barības vielas augsnē, veicinot gardāku augu izaugsmi un atvieglojot augu nēsāšanu ziemā. Tas ir īpaši svarīgi, ņemot vērā, ka bioloģiskā daudzveidība ir apdraudēta mūsdienu pilsētvidē.

Resursu ekonomija un laika ietaupījums

LDF norāda, ka lapu atstāšana uz zemes var ievērojami samazināt laiku un resursus, kas nepieciešami, lai tās savāktu un izvestu. Pārdomātāka pieeja attiecībā uz lapu rudenī ne tikai atvieglo darbu mājās, bet arī samazina iespēju radīt lieku atkritumu apjomu, kas nonāk poligonā.

Secinājumi un aicinājums

LDF mudina ikvienu apdomāt, kā lapu savākšana ietekmē vidi un censties pieņemt ilgtspējīgākus lēmumus. Atmetot vecos ieradumus un izvēloties dabai draudzīgākas metodes, ikviens var būt daļa no risinājuma, kas palīdz saglabāt veselīgu un dzīvotspējīgu dabu gan šodien, gan nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas