Aptauja: Latvijas sievietēm vairāk uzmanības jāpievērš krūšu veselībai (+VIDEO)Veselība
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 08:34
  • VS
  • 3

Aptauja: Latvijas sievietēm vairāk uzmanības jāpievērš krūšu veselībai (+VIDEO)

Video skaties šeit
```html

Aptauja atklāj satraucošus datus par krūšu veselību Latvijā

Saskaņā ar jauno aptauju, kas veikta kampaņā "Tavu krūšu drošībai", apmēram trešdaļa jeb 34% sieviešu Latvijā ikdienā neveic krūšu pašpārbaudi. Tas ir satraucoši, ņemot vērā, ka krūts vēzis ir visizplatītākais vēzis sieviešu vidū, kā arī statistika liecina, ka aptuveni pusei no krūts vēža pacientēm nav izteiktu riska faktoru. Oktobrī, kas tiek atzīmēts kā krūšu veselības mēnesis, ir svarīgi pievērst uzmanību savai veselībai un veikt regulāras krūšu pašpārbaudes.

Sievietes baidās no krūts vēža, bet neizdara pašpārbaudes

Aptaujas rezultāti liecina, ka 57% sieviešu ir bailes saslimt ar krūts vēzi, it īpaši starp sievietēm vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Savukārt resursu ieguldījums pašpārbaudēs ir zems - tikai 12% sieviešu tās veic regulāri reizi mēnesī, kamēr citas to dara retāk. Turklāt lielākā daļa sieviešu nezina vai nav drošas par to, kā veikt krūšu pašpārbaudi, kas ir īpaši izteikts jaunākajās vecuma grupās starp 18-29 gadiem.

Speciālisti uzsver nepieciešamību pēc izpratnes

Dzīvības apdrošināšanas risku eksperts Kaspars Zvirgzdiņš uzsver, ka ir nepieciešams veicināt sabiedrības izpratni par krūšu veselības pārbaudēm. Viņš norāda, ka vēža risks pieaugot vecumam, tādēļ ir svarīgi apzināties, ka slimības bojājošie iznākumi bieži vien ir klusi un agrīna diagnostika var glābt dzīvības. Vēl smartphones liek domāt par finansiālo drošību, jo vēža slimības gadījumā ir iespējams saņemt atlīdzību, kas noderēs ārstniecībai un rehabilitācijai.

Kā veikt krūšu pašpārbaudi?

  • Aplūkojiet krūtis spogulī, pārbaudiet, vai nav redzamas izmaiņas krāsā, tekstūrā vai formā.
  • Paceliet roku augšā un ar otras rokas trīs pirkstiem veiciet apļveida kustības, pārbaudot krūts priekšpusi, vidusdaļu un aizmuguri pie paduses.
  • Ja pamani izmaiņas, piemēram, sabiezējumu vai nelīdzenumu, nekavējoties sazinieties ar ārstu.

Bezmaksas mamogrāfija sievietēm no 40 gadiem

Kampaņas laikā Latvijā apceļo mobilais mamogrāfijas busiņš, kurā sievietēm vecumā no 40 gadiem ir iespēja veikt bezmaksas mamogrāfiju. Lai saņemtu šo pakalpojumu, ir nepieciešams ņemt līdzi ārsta vai speciālista norīkojumu. Mobilā mamogrāfa pieturpunkti oktobra beigās ir Viesītē 30. oktobrī un Grobiņā 31. oktobrī.

```

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas