Ārsti skaidro, kāpēc gripas vakcīnu deficīts veidosies katru gaduLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 11:00
  • NRA
  • 5

Ārsti skaidro, kāpēc gripas vakcīnu deficīts veidosies katru gadu

Gripas vakcīnu deficīta cēloņi

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" norādīja, ka gripas vakcīnu deficīts ir apdraudējums, kas veidosies katru gadu, ja nemainīsies vakcīnu piešķiršanas principi. Ņemot vērā pieaugošo pieprasījumu un ierobežoto piedāvājumu, ir svarīgi izprast, kādi faktori veicina šo situāciju.

Pieprasījuma un piedāvājuma izsistījumi

Nicmane-Aišpure skaidroja, ka gripas vakcīnu pieprasījums katru gadu pieaug, taču ražošana un piegāde ne vienmēr spēj sekot līdzi šim pieaugumam. Gripas vakcīnu ražošanas cikls ir nevienmērīgs, un tādēļ ir grūti prognozēt, cik daudz vakcīnu būs pieejams konkrētajā sezonā. Ja piešķiršanas principi paliek nemainīgi, ir liela iespēja, ka deficīts kļūs par ikgadēju problēmu.

Vakcinācijas apjoms un iedzīvotāju izglītošana

Lai risinātu gripas vakcīnu deficītu, ārste norādīja uz iedzīvotāju izglītošanas nozīmi. Ir būtiski veicināt vakcinācijas apjomu, izglītojot sabiedrību par gripas vakcīnu nozīmi un ieguvumiem. Jo vairāk cilvēku sapratīs vakcinācijas nozīmi, jo lielāka būs pieprasījuma bāze, kas varētu veicināt lielāku ražošanas apjomu.

Noslēgums un nepieciešamās izmaiņas

Lai novērstu regulāras gripas vakcīnu deficīta situācijas, ir nepieciešams veikt izmaiņas piešķiršanas principos un nodrošināt elastīgumu vakcīnu ražošanā. Bez proaktīvas rīcības no veselības jomas speciālistu puses, gripas vakcīnu pieejamība var kļūt par nopietnu problēmu sabiedrības veselībai katru gadu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas