Atbalsta elektroniskās uzraudzības piemērošanu varmākamKriminālziņas
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 26. septembris 11:33
  • VS
  • 11

Atbalsta elektroniskās uzraudzības piemērošanu varmākam

Saeima atbalsta elektronisko uzraudzību varmākām

Ceturtdien, 2023. gada 19. oktobrī, Saeima otrajā lasījumā apstiprināja grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz iespēju varmākām piemērot elektronisko uzraudzību. Šis likumprojekts, kuru virzījusi Saeimas Juridiskā komisija, vēršas pret vardarbību ģimenē un cenšas veicināt sabiedrības drošību kopumā.

Jauni kontroles pasākumi varmākām

Grozījumi paredz, ka elektroniskā uzraudzība tiek uzskatīta par intensīvu kontroles pasākumu, ko nosaka tiesa. Šie pasākumi ir būtiski, lai ierobežotu varmākas brīvo pārvietošanos un nodrošinātu cietušās personas drošību. Elektroniskā ierīce tiek piestiprināta pie varmākas ķermeņa, kas ļauj uzraudzīt viņa atrašanās vietu un laiku.

Riska noteikšana un drošības pasākumi

Saskaņā ar grozījumiem, ja aizdomās turētai vai apsūdzētai personai ir piemērots aizliegums tuvoties noteiktai personai vai vietai, varēs piemērot nepārtrauktu elektronisko uzraudzību. Šī uzraudzība būs atļauta tikai tad, ja ir pamats uzskatīt, ka persona rada augstu vardarbības risku citai personai. Likuma autori norāda, ka, piemērojot šo pasākumu, gadā vidēji varētu būt ap 400 aizdomās turētām vai apsūdzētām personām.

Valsts policija veiks uzraudzību

Drošības līdzekļa izpilde tiks uzraudzīta Valsts policijas uzraudzībā. Lai noteiktu, kā tiek veikta elektroniskā uzraudzība, tiks izstrādāti noteikumi, kas tiks deleģēti Ministru kabinetam. Likumprojekts izstrādāts sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Valsts policiju, un diskusijas par to ir notikušas Tieslietu ministrijas pastāvīgajā Kriminālprocesa likuma darba grupā.

Secinājumi un nākotnes perspektīvas

Šie grozījumi Kriminālprocesa likumā var radīt jaunu pieeju vardarbības apkarošanai ģimenē, nodrošinot lielāku aizsardzību cietušajiem. Elektroniskā uzraudzība šķiet kā solis pretī efektīvākai sabiedrības drošībai un varmākas kontrolei. Tomēr svarīgi būs arī turpmāk spriest par šīs sistēmas efektivitāti un tās ietekmi uz cietušajiem un uz vardarbības izskaušanu kopumā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas