Augstskolas amatos ievēlētie ārzemnieki bez valsts valodas zināšanām varēs strādāt 6 gadus
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 11:02
  • LSM
  • 4

Augstskolas amatos ievēlētie ārzemnieki bez valsts valodas zināšanām varēs strādāt 6 gadus

Ārzemnieku piesaiste Latvijas augstskolās

Latvijas augstskolas ir pieņēmušas lēmumu, kas varētu būtiski mainīt akadēmiskais atmosfēru valsts augstākās izglītības iestādēs. Saskaņā ar jaunajām regulām, cilvēki, kas iecelti akadēmiskā personāla amatos, izņemot lektoru un asistentu, varēs strādāt, pat ja viņiem nav valsts valodas zināšanu. Šī jauninājuma mērķis ir piesaistīt ārvalstu speciālistus un veicināt starptautisku sadarbību.

Sešu gadu termiņš un tā nozīme

Ārzemniekiem, kuri tiks ievēlēti augstskolu akadēmiskajā personālā, tiks piešķirts sešu gadu termiņš, kurā viņi varēs strādāt bez nepieciešamības apgūt latviešu valodu. Tas ir radījis diskusijas starp izglītības ekspertiem, kuri apsver šā lēmuma ietekmi uz studiju kvalitāti un akadēmisko vidi.

Viedokļi par jauno regulējumu

Daži eksperti uzskata, ka šis solis palīdzēs iekļaut dažādu valstu perspektīvas un zināšanas Latvijā, bet citi bažījas par to, ka tas var mazināt latviešu valodas lomu augstākajā izglītībā. Ir svarīgi, lai augstskolas ne tikai piesaistītu ārvalstu darbiniekus, bet arī iedrošinātu viņus apgūt valodu, kas ir būtiska ikdienas komunikācijai un kultūras izpratnei.

Nākotnes perspektīvas

Latvijas augstskolu vadība norāda, ka šāds solis ir nepieciešams, lai uzlabotu augstākās izglītības sekmīgumu un piesaistītu labākos prātus no visas pasaules. Nākotnē būs jāizstrādā skaidras vadlīnijas par valsts valodas apguvi un tās nozīmi akadēmiskajā vidē. Par to, kā jaunie noteikumi ietekmēs studentus un mācību procesu, turpināsies diskusijas nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas