Augstskolās samazinās padomju locekļu skaituSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 13:53
  • VS
  • 6

Augstskolās samazinās padomju locekļu skaitu

Valdība apstiprina grozījumus Augstskolu likumā

Valdība ir apstiprinājusi būtiskus grozījumus Augstskolu likumā, kuru mērķis ir optimizēt zinātnes un lietišķo zinātņu universitāšu padomju darbību, kā arī uzlabot piekļuvi augstākās izglītības datiem un veikt citus tehniskus precizējumus. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātie grozījumi ļaus padomju efektīvākai darbībai, ņemot vērā ierobežotos valsts budžeta līdzekļus.

Atskaitāmie resursi un padomju locekļu samazināšana

Sākot ar 2024. gadu, valdība plāno samazināt valsts augstskolu padomju locekļu skaitu no 11 uz septiņiem, kas palīdzēs optimizēt padomju darbību un samazināt finanšu slogu augstākās izglītības iestādēm. Šāds pasākums ir nepieciešams, lai nodrošinātu labāku resursu izmantošanu un veicinātu augstskolu ilgtspējīgu attīstību.

Finansēšanas modeļi un caurspīdīgums

No 2021. gada oktobra līdz 2023. gada beigām tika realizēts ES Struktūrfondu projekts, kas uzsāka augstskolu padomju darbības finansēšanu. Sākot ar 2024. gadu, padomes locekļu atalgojums, kurus izvirzījusi Ministru kabinets un Valsts prezidents, tiks segts no valsts budžeta līdzekļiem. Turklāt, ja padomes loceklis ir attaisnotā prombūtnē ilgāk par trim mēnešiem, tiks iecelts pienākumu izpildītājs, kas garantēs padomes darbības nepārtrauktību.

Uzlabota piekļuve augstākās izglītības datiem

Grozījumi arī paredz uzlabot piekļuvi augstākās izglītības datiem, kas būs nepieciešami pētniecības nolūkiem un studējošo un absolventu aptaujām. Tas ievērojami palīdzēs pilnveidot augstākās izglītības kvalitātes monitoringu un sekot līdzi politikas rezultātiem, organizējot jauno institucionālo augstākās izglītības finansēšanas modeli.

Gada pārskatu revīzijas obligātums

Atbilstoši izmaiņām valsts augstskolām būs obligāti jāveic gada pārskata revīzijas, piesaistot zvērinātu revidentu. Šis pasākums uzlabos caurspīdīgumu un atbildību augstākās izglītības iestādēs, veicinot ticamību un sabiedrības uzticību izglītības sektora darbībai.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas