• 2024. gada 2. septembris 13:20
  • VS
  • 12

Dānijā aizturēts meklēšanā izsludinātais uzņēmējs Gulami un viņa sieva

Dānijas aizturēšana un izdošanas lūgumi

Dānijā augusta beigās aizturēts Rīgas rajona tiesas meklēšanā izsludinātais notiesātais uzņēmējs Gulams Gulami un viņa sieva Valentīna. Latvijas prokuratūra apstiprināja, ka Dānijai 21. augustā ir nosūtīts lūgums par Gulami izdošanu, bet viņa sievas izdošanas lūgums tika nosūtīts jau 9. augustā. Šobrīd Dānijai jālemj, vai pieņemt šos izdošanas lūgumus.

Notiesājošais spriedums un cietumsodi

2023. gada 26. janvārī Augstākā tiesa (AT) apstiprināja Rīgas apgabaltiesas 2021. gada 14. maija spriedumu, kas atzina Gulami un vēl divas personas par vainīgām apsūdzībā par kokvilnas kravas piesavināšanos. Gulami tika piespriests sešu gadu un četru mēnešu cietumsods, savukārt viņa sievai Valentīnai Gulami — piecu gadu cietumsods. Tiesas lēmumā arī noteikts, ka apsūdzētie solidāri ir atbildīgi cietušajam uzņēmumam "Logistic-Ekspress" piedzīt 9 094 238 eiro.

Aizturēšanas sekas un jaunas apsūdzības

Pēc Augstākās tiesas lēmuma policija Gulami, viņa sievu un Karpenko cietumā nenogādāja, jo viņi nebija atrodami. Turklāt trīs dienas pirms AT lēmuma publiski izskanēja informācija, ka policija ierosinājusi uzrādīt apsūdzības Gulami pārim arī citā lietā par iespējamu viesnīcas izkrāpšanu Vecrīgā. Prokuratūrā apstiprināja, ka aizdomās turamie neatsaucās uz prokurores aicinājumiem ierasties, tomēr tas netraucēja pieņemt lēmumu par personu saukšanu pie kriminālatbildības.

Noziegumi un to sekas

Prokuratūras izmeklētajā lietā tika konstatēts, ka no 2009. līdz 2019. gadam divas personas pēc iepriekšējas vienošanās slēgušas vairākus faktiski neatbilstošus līgumus, lai prettiesiski iegūtu svešu mantu. Šo noziedzīgo darbību rezultātā grupai izdevās iegūt valdījuma tiesības uz nekustamā īpašuma – viesnīcas Vecrīgā, kuras kadastrālā vērtība ir 2 951 476 eiro, kā arī tiesības uz 106 272 eiro.

Atsaksmi par iepriekšējiem noziegumiem

Vēl 2020. gada maijā Gulami tika atbrīvots pret 50 000 eiro drošības naudu citā krimināllietā, kas saistīta ar kukuļdošanu. 2016. gadā bijušajai Rīgas apgabaltiesas tiesnesei un Gulami tika piemēroti sodi bez reālas brīvības atņemšanas, taču viņam par kukuļdošanu tika noteikts gada nosacīts cietumsods un naudas sods 9 250 eiro apmērā. Gulami un viņa sieva pašlaik atrodas Dānijā, un iestādes turpina apkopot informāciju par turpmākajām juridiskajām sekām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas