Delna un KNAB mudina Saeimu pārskatīt deputātu ētikas kodeksuZiņas
Foto un virsraksts: Diena

Delna un KNAB mudina Saeimu pārskatīt deputātu ētikas kodeksu

Delna un KNAB aicina uz deputātu ētikas kodeksa pārskatīšanu

Biedrība "Sabiedrība par atklātību - Delna" un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir pauduši satraukumu par esošo deputātu ētikas kodeksu. Abas organizācijas uzskata, ka ir nepieciešams pārskatīt un atjaunot šo documentu, lai stiprinātu sabiedrības uzticību valsts pārvaldei un mazinātu korupcijas riskus.

Esošo normu trūkumi

Delna un KNAB norāda, ka pašreizējais deputātu ētikas kodekss ir novecojis un nepietiekami skaidri definē situācijas, kurās var rasties interešu konflikti. Tas liedz efektīvi novērst un identificēt korupcijas riskus, kas būtiski ietekmē valsts lēmumu pieņemšanu un sabiedrības interešu aizsardzību.

Sabiedrības nepieciešamība pēc atklātības

Ņemot vērā sabiedrības pieaugošo interesi par politisko procesu caurredzamību, Delna un KNAB uzsver, ka atklātība ir būtiska, lai veidotu uzticību starp politiķiem un pilsoņiem. Pārskatīts ētikas kodekss varētu ietvert stingrākas prasības attiecībā uz deputātu uzvedību un deklarācijām.

Prasības Saeimai

Abas organizācijas aicina Saeimu aktīvi iesaistīties šajā jautājumā un uzsākt diskusijas par jauno ētikas kodeksu. Tiek piedāvāts veikt plašu konsultāciju procesu ar ekspertiem, NVO un sabiedrību, lai nodrošinātu visaptverošu pieeju un risinājumus, kas atbilst mūsdienu standartiem un sabiedrības vajadzībām.

Nākotnes perspektīvas

Jaunais ētikas kodekss varētu kalpot kā pamats politiskās kultūras nostiprināšanai Latvijā. Delna un KNAB cer, ka Saeima izrādīs iniciatīvu, lai līdz nākamajam gadam izstrādātu un pieņemtu modernizētu ētikas kodeksu, kas veicinās atbildīgu un godīgu politiku.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Diena portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas