Šī diena vēsturē. Apvienotajās Nācijās atņem vietu Taivānai un atdod to Ķīnai
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 09:43
  • LSM
  • 4

Šī diena vēsturē. Apvienotajās Nācijās atņem vietu Taivānai un atdod to Ķīnai

Vēsturiska lēmuma nozīme

1971. gada 25. oktobrī pasaule piedzīvoja nozīmīgu notikumu, kad ANO Ģenerālā asambleja pieņēma rezolūciju, kas atņēma vietu Apvienotajās Nācijās Taivānai un nodeva to Ķīnas Tautas Republikai. Šis lēmums ne tikai mainīja starptautisko politiku, bet arī iezīmēja jaunu laikmetu Ķīnas un Taivānas attiecībās.

20 gadus ilgs paradokss

Šī rezolūcija noslēdza apmēram 20 gadus ilgstošu paradoksu, kad Ķīnas Tautas Republika, neskatoties uz to, ka ir valsts ar lielāko iedzīvotāju skaitu pasaulē, nebija pārstāvēta Apvienoto Nāciju Organizācijā. Šis laika posms bija izsists no normas, un pasaules lielvalstis saskārās ar jautājumu par to, kā pārvaldīt attiecības ar divām mazām, bet stratēģiski svarīgām valstīm.

Starptautiskā reakcija

Pēc lēmuma pieņemšanas starptautiskā sabiedrība reaģēja ar sajūtu, ka ir notikusi būtiska loma globālajā politikā. Ņemot vērā, ka Taivāna gadu desmitiem ilgi bija uzskatīta par Ķīnas pārstāvniecību ANO, šis lēmums radīja plašu diskusiju par valstiskuma un pārstāvniecības jautājumiem starptautiskajā arenā.

Ķīnas un Taivānas attiecības šodien

Kopš šī notikuma attiecības starp Ķīnu un Taivānu ir bijušas saspringtas. Lai gan Ķīna joprojām apgalvo, ka Taivāna ir tās daļa, Taivāna turpina cīnīties par starptautisko atzīšanu un saviem iedzīvotājiem atbilstošām tiesībām uz pārstāvniecību. Šis vēsturiskais notikums joprojām ietekmē to, kā šīs divas valstis mijiedarbojas un kā pārējā pasaule reaģē uz viņu attiecībām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas