Egils Rupenheits: Par "deepfake" jeb viltus sejām, video un balsīmVersijas
Foto un virsraksts: Delfi

Egils Rupenheits: Par "deepfake" jeb viltus sejām, video un balsīm

Video skaties šeit

Kas ir "deepfake" un kā tas darbojas?

"Deepfake" tehnoloģija ir radusies, izmantojot mākslīgo intelektu un mašīnmācīšanos, kas ļauj izveidot saistošus un, galvenais, grūti atpazīstamus video un audio ierakstus. Šādos materiālos iespējams manipulatīvi pārveidot cilvēku sejas, balsis un izteiksmes, radot iespaidu, ka šī persona patiešām izsaka noteiktus vārdus vai veic konkrētas darbības. Šāda veida tehnoloģiju izmantošana izvērsusies par nopietnu problēmu, īpaši, kad runa ir par krāpšanu un dezinformāciju.

Riskus palielina jaunas draudu tendences

Saskaņā ar starptautiskā IT drošības uzņēmuma "Eset" 2024. gada pirmā pusgada "Draudu apskats", ir parādījusies bīstama tendence, kas balstās uz ļaunprātīgu mobilo programmatūru. Šī programmatūra ir spējīga nozagt sejas atpazīšanas datus un radīt dziļi viltotu video saturu, kas var tikt izmantots krāpniecisku finanšu darījumu autentificēšanai. Šī situācija ir radījusi jaunas bažas par kiberdrošību visā pasaulē, tostarp Latvijā.

Latviešu valodas apdraudējums

Vēl satraucošāk ir tas, ka dziļviltojumu saturā ir arī novērota uzlabota pareizrakstība un gramatika latviešu valodā. Tas norāda uz to, ka viltus saturs var kļūt par reālistisku un bīstamu kiberapdraudējumu arī mūsu valstī. Šādi "deepfake" video var viegli izplatīties, mudinot cilvēkus uz neuzmanību un vēršot uzmanību uz finanšu krāpšanām, kas nāk par labu negodīgajiem indivīdiem.

Būtiskas sekas un preventīvie pasākumi

Izmantotie rīki un tehnoloģijas, kas saistītas ar "deepfake", neapšaubāmi rada veselīgu aizdomu un nenoteiktību sabiedrībā. Tāpēc ir būtiski, lai individuālās un kolektīvās drošības organizācijas veiktu preventīvos pasākumus, piemēram, izglītošanas kampaņas par šīs tehnoloģijas riskiem un drošības protokolu uzlabošanu. Tāpat, valsts iestādēm un uzņēmumiem ir jādara viss iespējamais, lai nodrošinātu datu aizsardzību un attīstītu risinājumus, kas varētu identificēt un novērst šādus draudus.

Secinājums

Egila Rupenheita teiktajā skaidri atspoguļojas aktuāla un bīstama tendence digitālajā vidē. "Deepfake" tehnoloģija ir nenovēršami pielāgojusies, un tai var būt postošas sekas mūsu sabiedrībai, ja tajā netiks veikti adekvāti pasākumi. Mūsu uzdevums ir būt informētiem un modriem, lai neļautu šiem riskiem iesakņoties mūsu ikdienas dzīvē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas