• 2024. gada 2. augusts 17:46
  • Delfi
  • 31

Ekskluzīvi foto: 1969. gada orkāns un šīsnedēļas postošā dabas stihija Jūrmalā no putna lidojuma

Vairāk foto skaties šeit

Introdukcija: Vēsturiskas dabas stihijas salīdzinājums

Šīs nedēļas sākumā Latvijas iedzīvotāji piedzīvoja vienu no visnopietnākajām dabas stihijām pēdējo gadu laikā. Salīdzinājumā ar 1969. gadā piedzīvoto orkānu, šī vasara ir iezīmējusies ar nenogurstošām lietavām un spēcīgu vētru, kas izrādījusi savu neskaitāmo spēku un atstājusi pēc sevis nesalīdzināmu postu, īpaši Jūrmalā.

Postoša vētra Jūrmalā

Jūrmalas iedzīvotāji jau nedēļu tiekas ar sekām, ko atstājusi šī dabas stihija. Mūsu pašu liecības pierāda, ka vētra bija tik spēcīga, ka tā nolauza kokus, bloķējot ceļus un apgrūtinot pārvietošanos. Gumijas segumi pie sētām ir sagāzti un bojāta ir gan publiskā infrastruktūra, gan iedzīvotāju pagalmi.

Atmiņas par 1969. gada orkānu

Pirms vairāk nekā pusgadsimta, 1969. gada orkāns, kas pāršķēla visus laikmetus un traģiski ietekmēja daudzas Latvijas pašvaldības, ir palicis atmiņā kā viens no spilgtākajiem dabas notikumiem mūsu vēsturē. Šo vētru raksturoja vispārēja panika un nesagatavotība, kas līdzību ar mūsdienām bieži izvirza jautājumus par mūsu spēju saglabāt un sagatavoties dabas stihijām.

Faktu un attēlu salīdzinājums

Ekskluzīvie fotoattēli, kas uzņemti no putna lidojuma, ne tikai atklāj šodienas notikumu dramatisko ainu, bet arī rosina domas par to, kādā veidā dabisie spēki ietekmē cilvēku dzīvi un infrastruktūru. Šie attēli ļauj mums aplūkot jauno zemi, kas iznīcināta, salīdzinot to ar 1969. gada sakropļotajām ainavām.

Pēdējās domas

Neskatoties uz to, ka dabas stihijas katru gadu pārsteidz, jācer, ka mēs mācīsimies no pagātnes. Tām pašvaldībām, kas cīnās ar postošajām sekām, nepieciešama mūsu atbalsts un sapratne, lai šī nedēļas notikumi nedotu mācību tikai par dabas spēku, bet arī par cilvēka izturību un spēju atjaunoties.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas