• 2024. gada 19. augusts 12:04
  • TV3
  • 9

Eksperts: Odu uzplaiksnījumam ar septembri vajadzētu pakāpeniski mazināties

Odu skaits un laikapstākļu ietekme

Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecākais entomologs Uģis Piterāns aģentūrai LETA izteicis viedokli par odu populācijas attīstību šogad. Līdz septembrim reģionos, kurus skārušas intensīvās lietavas jūlija beigās, saglabāsies ievērojami augsts odu skaits. Šādas apstākļi rada labvēlīgus apstākļus odiem vairoties, kas nozīmē, ka iedzīvotājiem būs jāsaskaras ar lielāku šīs kukaiņu grupas skaitu.

Prognozes un nākotnes tendences

Piterāns norāda, ka tuvāk septembrim odu skaitam vajadzētu pakāpeniski mazināties. Šādas prognozes iekļauj sezonālās izmaiņas, kas raksturīgas odu bioloģijai. Siltās vasaras beigās, kad laika apstākļi kļūst vēsāki un sausāki, ir sagaidāms, ka odu populācija samazināsies. Tādējādi saskarsmes risks ar šiem kukaiņiem, kas var izraisīt nepatīkamas sekas cilvēku veselībai, samazināsies.

Ko darīt, lai mazinātu odu klātbūtni?

Lai mazinātu odu aktivizēšanos un potenciālo diskomfortu, Piterāns iesaka iedzīvotājiem ievērot dažu vienkāršu padomu. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā izvairīties no odu kodumiem, ir lietot repellentus, kas satur DEET vai citus efektīvus komponentus. Turklāt jāizvairās no atrašanās ūdens tuvumā vakara stundās, kad odi ir visaktīvākie, tāpēc ir ieteicams plānot aktivitātes šajās stundās uzmanīgi.

Secinājumi

Kopumā prognozes par odu skaitu var radīt gan bažas, gan cerības. Kamēr līdz septembrim būs sagaidāma augsta odu klātbūtne, pakāpeniska skaita samazināšanās paredz, ka rudenim tuvojas ērtāka dzīvošana bez šiem nepatīkamajiem kukaiņiem. Iedzīvotājiem ir jārēķinās ar esošajiem riskiem un jāsagatavojas, lai nodrošinātu savu komfortu un veselību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas