ES īpašais sūtnis: Sankcijas liek Krievijai par karu maksāt ļoti dārgiPasaule
Foto un virsraksts: VS
  • šodien 08:15
  • VS
  • 4

ES īpašais sūtnis: Sankcijas liek Krievijai par karu maksāt ļoti dārgi

Krievijas ekonomikas smagā situācija

Rietumu ieviestās sankcijas pret Krieviju sāk sniegt iecerēto rezultātu, liekot Maskavai smagi maksāt par karu. Eiropas Savienības (ES) īpašais sūtnis sankciju jautājumos Deivids O'Salivans intervijā aģentūrai LETA uzsvēra, ka, neskatoties uz virspusējām izaugsmes pazīmēm, Krievijas ekonomikā ir izteikti negatīvi rādītāji, tostarp augstas procentlikmes un inflācija, kā arī darbaroku trūkums.

Putina ekonomikas stratēģija

O’Salivans norādīja, ka Krievijas līderis Vladimirs Putins "kanibalizē" valsts ekonomiku, ieguldot resursus militārajā rūpniecībā un izsūcot tos no produktīvajiem sektoriem. Vidējā termiņā šāda stratēģija var nodarīt milzīgu kaitējumu Krievijas ekonomiskajai stabilitātei.

ES atbalsta Ukrainu

O’Salivans skaidroja, ka ES ir noteikusi četrus pīlārus, lai atbalstītu Ukrainu: militārā palīdzība, makroekonomiskā un humānā palīdzība, politiskā palīdzība un sankcijas pret Krieviju. Šajā kontekstā sankcijas tiek uzskatītas par ceturto un būtisku atbalsta aspektu.

Cīņa pret sankciju apiešanu

Ņemot vērā sankciju apiešanas riskus, O’Salivans uzsvēra, ka tiek veikts darbs pie dalībvalstu finanšu institūciju lomas novērtēšanas, lai novērstu sankciju apiešanu. Notiek sagatavošanās jaunai sankciju paketei, kas varētu tikt pieņemta nākamajā gadā.

Iesaldēto līdzekļu jautājums

Attiecībā uz iesaldētajiem Krievijas Centrālās bankas līdzekļiem, O'Salivans norādīja, ka vairums no tiem atrodas Eiropā un nākotnē neatgriezīsies Krievijā. Tiek apspriests, kā šos līdzekļus varētu izmantot Ukrainas atjaunošanai pēc kara beigām, kā arī kāda daļa no šiem līdzekļiem varētu tikt novirzīta militārajiem iepirkumiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas