Ģimenes ārsti: Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gaduZiņas
Foto un virsraksts: Diena

Ģimenes ārsti: Nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts veidosies katru gadu

Gripas vakcīnu piešķiršanas principi saglabājas nemainīgi

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure, intervijā TV3 raidījumam _900 sekundes_, norādīja, ka, nemainot gripas vakcīnu piešķiršanas principus, deficīts vakcīnu pieejamībā kļūs par ikgadēju realitāti. Šie principi, kas nosaka, kā vakcīnas tiek piešķirtas un izplatītas, saskaras ar izaicinājumiem, kas apgrūtina piekļuvi vakcīnām gan ārstiem, gan pacientiem.

Deficīta rašanās cēloņi

Nicmane-Aišpure uzsvēra, ka pastāvošie piešķiršanas principi nav pietiekami elastīgi, lai apmierinātu pieaugošo iedzīvotāju vakcinācijas vajadzību. Gripa ir sezonāls vīruss, kas katru gadu var skart simtiem tūkstošu cilvēku, tāpēc svarīgi ir laicīgi un pietiekami nodrošināt vakcīnas. Ja pašreizējā sistēma netiks pārskatīta, katru gadu būs redzams vakcīnu trūkums, kas var negatīvi ietekmēt sabiedrības veselību.

Vajadzība pēc jauniem risinājumiem

Lai novērstu regulāro vakcīnu trūkumu, nepieciešami jauni risinājumi un pieeju uzlabošana vakcīnu piešķiršanai. Alise Nicmane-Aišpure ieteica ieviest elastīgākus un efektīvākus sadales mehānismus, kas ļautu ģimenes ārstiem labāk plānot un prognozēt vajadzības. Tāpat ir svarīgi informēt sabiedrību par vakcīnu nozīmi un sekmēt vakcinācijas kultūru, īpaši pandēmijas laikā.

Sabiedrības veselības perspektīva

Deficīta rašanās gripas vakcīnu pieņems tikai neērtības ģimenes ārstiem, bet arī ietekmēs sabiedrības veselību kopumā. Ģimenes ārsti, kuri saskaras ar nepietiekamu vakcīnu pieejamību, nevarēs pilnībā izpildīt savus pienākumus un nodrošināt aizsardzību saviem pacientiem. Izsolē ir būtiski veikt izmaiņas, lai garantētu, ka katrs, kuram ir nepieciešama vakcīna, to var saņemt savlaicīgi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Diena portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas