Lukašenko draud ar karu, ja Krievijas Federācija vēlēsies anektēt BaltkrievijuĀrzemēs
Foto un virsraksts: JAUNS.LV

Lukašenko draud ar karu, ja Krievijas Federācija vēlēsies anektēt Baltkrieviju

Draudi ar karu no Lukašenko puses

Baltkrievijas režīma vadītājs Aleksandrs Lukašenko nesen izteicis satraucošus draudus, norādot, ka karš varētu kļūt par realitāti, ja Krievijas Federācija nolems anektēt Baltkrieviju. Šādu paziņojumu Lukašenko sniedza intervijā Krievijas laikrakstam "Izvestija".

Paziņojuma būtība

Lukašenko, kurš jau ilgstoši ir pie varas Baltkrievijā, uzsvēra, ka valsts suverenitāte ir neaizskaramā, jauktā un ka jebkuras tendenču izmaiņas no Krievijas puses radītu nopietnas sekas. Viņa vārdi norāda uz iespējamām militārām sekām, kas varētu izpausties, ja Krievija vēlētos iekļaut Baltkrieviju savā teritorijā.

Reakcija uz paziņojumiem

Šie Lukašenko izteikumi nāk laikā, kad attiecības starp Baltkrieviju un Krieviju ir saspringtas. Starptautiskā sabiedrība, tostarp Eiropas Savienība un ASV, seko līdzi situācijai un izsaka bažas par iespējamiem agresīviem soļiem no Krievijas puses. Baltkrievijas iedzīvotāji un politiķi ir nobažījušies par valsts nākotni un tās neatkarību.

Vēsturiskais konteksts

Baltkrievija ir stratēģiski svarīga Krievijas sabiedrotā un ir cieši saistīta ar Maskavu ekonomiskajos un politiskajos jautājumos. Pēdējos gados ir novērotas pieaugošas spekulācijas par Rusifikācijas centieniem un iespējām, kas saistītas ar Krievijas interesi par Baltkrieviju.

Nākotnes perspektīvas

Aptaujas un analītiķi norāda, ka Lukašenko uzvedība var būt stratēģiska mēģinājums nostiprināt savu varu, kā arī norādīt uz gatavību aizsargāt Baltkrieviju no ārējām draudēm. Tomēr sabiedrības noskaņojums var mainīties, un jebkura militāra eskalācija varētu radīt neparedzamas sekas visai reģionam. Turpmākajās dienās būs svarīgi sekot, kā attīstīsies šī situācija un kādas reakcijas tā izraisīs gan Baltkrievijā, gan starptautiskajā sabiedrībā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas