Joprojām ir augsta tolerance pret valsts valodas lietojuma prasību pārkāpumiemSabiedrība
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 15. oktobris 18:37
  • VS
  • 4

Joprojām ir augsta tolerance pret valsts valodas lietojuma prasību pārkāpumiem

Valsts valodas lietojums Latvijā

Latvijā ikvienam cilvēkam – nodarbinātajam, darba meklētājam, patērētājam un pakalpojumu sniedzējam – ir tiesības runāt un tikt uzrunātam valsts valodā. Šī prasība ir nepieciešama, lai nodrošinātu, ka visi iedzīvotāji jūtas pasargāti no diskriminācijas valsts valodas izmantošanu un pārkāpumiem.

Diskusijas par valsts valodas aizsardzību

Otrdien, 15. oktobrī, notika nozīmīga sanāksme, kurā piedalījās Ministru prezidentes biroja, Tieslietu ministrijas un Saeimas pārstāvji. Tika apspriestas aktīvās rīcības nepieciešamība valsts valodas stiprināšanai un aizsardzībai. Diskusijās piedalījās Ministru prezidentes parlamentārā sekretāre Dace Kļaviņa, Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Lauma Paegļkalna, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Agita Zariņa-Stūre un deputāte Agnese Krasta.

Tolerances problēma

Sarunas laikā skaidrojās, ka sabiedrībā joprojām saglabājas augsta tolerance pret valsts valodas lietojuma prasību pārkāpumiem. Pat pēc vairāk nekā trīsdesmit gadiem kopš neatkarības atgūšanas ir aktuāla mērķtiecīgas politikas nepieciešamība, lai stiprinātu latviešu valodas pozīcijas.

Normatīvā regulējuma uzlabošana

Amatpersonas secināja, ka normatīvā regulējuma pilnveide ir tikai viena no daudzajām darbībām, kas nepieciešamas, lai uzlabotu valsts valodas situāciju. Tiem ir jāturpina strādāt pie rīcības plāna, lai efektīvāk nodrošinātu valsts valodas izmantošanu gan publiskajā vidē, gan arī privātajā sektorā.

Nākotnes perspektīvas

Stiprinot valsts valodas prasības un nodrošinot to ievērošanu, Latvijas sabiedrībai ir jāvirzās uz priekšu, veidojot iekļaujošu vidi, kurā ikviens cilvēks var justies drošs un saprasts. Tas ir svarīgi ne tikai valodas, bet arī identitātes saglabāšanai nākamajām paaudzēm.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas