Jūtas, kā pārcietuši vardarbību. Vai pēc Covid-19 pandēmijas vakcīnskeptiķu skaits audzis?
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 11:20
  • LSM
  • 4

Jūtas, kā pārcietuši vardarbību. Vai pēc Covid-19 pandēmijas vakcīnskeptiķu skaits audzis?

Covid-19 pandēmijas ietekme uz vakcīnskeptiķu skaitu

Pēdējā laikā novērojams, ka daži cilvēki ir radikāli mainījuši savu attieksmi pret vakcīnām pēc Covid-19 pandēmijas. Lai gan vakcīnu pieņemšana sākotnēji bija augsta, tagad ir daudzi, kuri atsakās ne tikai vakcinēties paši, bet arī nevēlas potēt savus bērnus. Šo tendenci apstiprina Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Alise Nicmane-Aišpure, norādot, ka ir cilvēki, kuri neapmeklē pat valsts apmaksātus vēža skrīningus.

Vakcīnskeptisko balsu skaļums

Neraugoties uz to, ka vakcīnskeptiķu skaits kopumā varētu būt neliels, viņu viedokļi ir ļoti dzirdami un redzami sabiedrībā. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis Dzintars Mozgis uzsvēra, ka šīs balss ir skaļas un ietekmē sabiedrības viedokli. Falkus ir svarīgi saprast, kādos apstākļos cilvēki dala savas bažas un iekšējos uzskatus par vakcināciju.

Statistikas dati un kopējā vakcinācijas aptvere

Lai izprastu patieso situāciju, ir svarīgi aplūkot datus par vakcinācijas aptveri. LSM.lv sniedz informāciju par vakcinācijas rādītājiem Latvijā, kuri liecina, ka, lai arī lielākā daļa sabiedrības ir vakcinējusies pret Covid-19, tomēr ir pieaugusi skaidu un neticības izpausmes. Pēdējo gadu laikā ir novērots, ka pretvīrusu vakcinācijas aizvien vairāk tiek apstrīdētas, un ar katru nobriedušāku gadu zūd kļūst mazāk uzdrošināšanās sabiedrības vidū.

Sabiedrības psiholoģiskās sekas

Pandēmijas laikā daudzi cilvēki ir izjutuši stresu, trauksmi un neskaidrību, kas ir vairojuši nevēlēšanos uzticēties medicīnas sistēmai. Šādi psiholoģiskie faktori var veicināt vakcīnskeptisms, kā arī apgrūtināt efektīvu informācijas sniegšanu par vakcīnu priekšrocībām. Jautājums par to, kā labāk panākt uzticēšanos veselības aprūpei, ir aktuāls, un var būt izšķirošs, lai mazinātu bažas un izpratni par vakcīnām nākotnē. Šādos apstākļos sabiedrībai un mediķiem ir jādod skaidra un pārskatāma informācija, lai novērstu mītu un nepatiesu uzskatu izplatību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas