Kā 1913. gadā tika atklāts piemineklis Barklajam de Tolli, kuru tagad plāno nojaukt (FOTO)Latvijas ziņas
Foto un virsraksts: PRESS

Kā 1913. gadā tika atklāts piemineklis Barklajam de Tolli, kuru tagad plāno nojaukt (FOTO)

Vairāk foto skaties šeit

Mihaela Barklaja de Tolli piemineklis un tā vēsture

Starp simtiem veco Rīgas pastkaršu manā kolekcijā viena no mīļākajām ir tā, kurā redzama Mihaela Barklaja de Tolli pieminekļa atklāšana Esplanādē 1913. gada 13. oktobrī. Šis karavadonis bija izcila personība, kurš kalpoja Krievijas impērijas armijā un izcīnīja ne vienu vien uzvaru. Bieži uzskaitīts starp izcilākajiem Latvijas vēstures varoņiem, viņš ir atzīts par nozīmīgu figūru, kas cīnījās par valsts neatkarību.

Atklāšanas svinības un sabiedrības reakcija

Pieminekļa atklāšana notika grandiozu svinību gaisotnē, pulcējot daudzus iedzīvotājus, bet arī oficiālus viesus. Šīs svinības bija ne tikai godinājums Barklajam de Tolli, bet arī simbols tam, kā 20. gadsimta sākumā Rīga attiecās pret tās vēsturi un varoņiem. Iedzīvotāji ar interesi un lepnumu piedalījās šajā notikumā, ko daudzi vēl joprojām atceras un pārrunā.

Pieminekļa nojaukšana – sabiedrības neapmierinātība

Tagad, pēc vairāk nekā simts gadiem, ir aktualizējusies diskusija par Barklaja de Tolli pieminekļa nojaukšanu. Daudzi iedzīvotāji izsaka savu neapmierinātību ar šo lēmumu, apgalvojot, ka tas ir ne tikai vēstures izdzēšana, bet arī simbols nenovērtēšanai pret tiem, kas cīnījās par mūsu valsti. Pieminekļa pastāvēšana ir svarīga ne tikai vēsturisko notikumu atcerēšanai, bet arī jaunākajām paaudzēm, kurām ir jāzina par savu valsts vēsturi.

Mūsdienu perspektīva un nākotnes iespējas

Sabiedrībā ir sadalījušās domas par Barklaja de Tolli pieminekļa nozīmi un iespējamību to saglabāt. Daži piedāvā veidot diskusijas par pieminekļiem un to atjaunošanu, kamēr citi uzsver nepieciešamību pārskatīt mūsu vēstures interpretāciju. Skaidrs ir viens – 1913. gadā atklātā pieminekļa saglabāšana vai nojaukšana būs jautājums, kas turpinās sašķelt sabiedrību un rosīs diskusijas par mūsu identitāti un vēsturi.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz PRESS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas