REPORTĀŽA no Vides dienesta reida: Šogad vien maluzvejnieki sodīti jau ar 20 845 eiro
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 18:09
  • LSM
  • 4

REPORTĀŽA no Vides dienesta reida: Šogad vien maluzvejnieki sodīti jau ar 20 845 eiro

Maluzvejniecības problēma Latvijas ūdeņos

Šogad Latvijas ūdenstilpēs maluzvejnieki ir izsākuši nopietnu problēmu, kas arvien aktuālāka kļūst oktobrī un novembrī, kad upēs sākas intensīva lašu un taimiņu migrācija un nārsts. Šajā periodā makšķerēšana ir stingri aizliegta, tomēr sodi un ierobežojumi neattur nelikumīgos zvejniekus.

Sodu sistēma un konstatētie pārkāpumi

Sods par katru nelikumīgi noķertu nārstojošu zivi ir 715 eiro. Situācija ir vēl nopietnāka, ja maluzvejnieka lomā nonāk piecas vai vairāk zivis – šādā gadījumā var tikt rosināts kriminālprocess. Neskatoties uz augsto sodu apmēru, šogad tika ierosinātas 555 administratīvās lietas, un kopējā sodu summa sasniedz jau 20 845 eiro.

Vides dienesta pasākumi un uzraudzība

Lai cīnītos pret maluzvejniecību, Valsts vides dienesta (VVD) inspektori pastiprināti uzrauga Latvijas ūdenstilpes. Šie reidi ir kļuvuši arvien biežāki, un inspektori cenšas novērst nelikumīgu aktivitāti, kas apdraud zivju resursus. Tomēr, lai arī sodi palielinās, maluzvejnieki turpina riskēt, analizējot augstāk minētās tendences.

Secinājumi un nākotnes plāni

Šī situācija rada bažas par Latvijas ūdeņu ekoloģisko stāvokli un nākotni. Ir skaidrs, ka esošā sodu politika vien nepietiek, lai novērstu maluzvejniecību. Ir nepieciešama efektīvāka sabiedrības izglītošana par nozvejas aizsardzību un resursu ilgtspējību, kā arī stingrākas kontroļu metodes, lai sabiedrība saprastu šī jautājuma nopietnību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas