Streičs pavisam sašutis: Latvijā ir partiju hercogistes, valsts nav!Latvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 14:17
  • NRA
  • 4

Streičs pavisam sašutis: Latvijā ir partiju hercogistes, valsts nav!

Streiča sašutums par Saeimas deputātu latviešu valodu

Jānis Streičs, izcils kinorežisors un scenārists, izteicis savu sašutumu par Latvijas Saeimā valdošo situāciju attiecībā uz latviešu valodas lietojumu. Raidījumā „Nedēļa. Post scriptum” viņš izteicās, ka deputātiem bieži vien ir “briesmīga” valoda un ierosināja nepieciešamību ieviest Saeimā valodas konsultantu, kurš pierakstītu katra deputāta kļūdas.

Valodas centrs un viņu aktivitātes

Streičs kritizēja arī Valodas centru, norādot, ka tas “vārās savā sulā”, izdodot brošūras un tērējot līdzekļus diskusijām, kurās paši piedalās. “Ko tad dara Valodas centrs?” – jautāja viņš, uzsverot, ka centram būtu jāuzņemas aktīvāka loma latviešu valodas kvalitātes uzlabošanā.

Par pagāta dzīvi un pāķiskajiem risinājumiem

Režisors pauž aizdomas par to, kā deputāti vispār tika ievēlēti, uzsverot, ka dzīvojam kā “ģerevņā” un norādot uz pāķisko pieeju, kad deputātus sūta uz valodas pārbaudi. Viņa uzskats ir skaidrs: ja valsts pārvalde nevar nodrošināt kvalitatīvu valodas lietojumu, tādā gadījumā rodas jautājums par Latvijas pastāvēšanu kā valsts, jo “ir partiju hercogistes, bet valsts nav”.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas