Kā latvieši gatavo pārtikas krājumus ziemai (+VIDEO)Interesanti fakti
Foto un virsraksts: VS
  • 2024. gada 14. septembris 08:23
  • VS
  • 9

Kā latvieši gatavo pārtikas krājumus ziemai (+VIDEO)

Video skaties šeit

Kā latvieši sagatavo pārtikas krājumus ziemai?

Latvijas ziemas ir garas un aukstas, tāpēc laikā, kad dārzeņi un augļi ir vispilnīgākie un garšīgākie, iedzīvotāji cenšas sagatavot nepieciešamos pārtikas krājumus. Saskaņā ar nesen veiktu aptauju, 88% Latvijas iedzīvotāju plāno savus sezonālos produktus sasaldēt, bet 70% gatavojas tos konservēt. Tas nozīmē, ka vietējie rūpējas par savu vitamīnu uzņemšanu arī ziemā.

Populārākās uzglabāšanas metodes

Papildus saldēšanai, citi populāri pārtikas uzglabāšanas veidi ir skābēšana jeb fermentēšana (20%), žāvēšana (18%) un kaltēšana (12%). Interesanti, ka dažādi reģioni izvēlās atšķirīgas metodes: piemēram, zemgalieši visbiežāk sasaldē produktus (93%), kamēr Vidzemē atrastie konservētāji un skābētāji ir visaktīvākie (87% un 25% attiecīgi).

Iecienītākie produkti ziemas krājumu gatavošanā

Latvieši visbiežāk krāj ziemas produktus, izvēloties ogas (45%), dārzeņus (37%), zaļumus (37%) un sēnes (35%). Šie produkti ir viegli sasaldējami, tādējādi sniedzot iespēju tos izmantot dažādos ēdienos arī ziemas sezonā. Saldēti dārzeņi un augļi ir lielisks veids, kā bagātināt ikdienas ēdienkarti, īpaši, kad tirgū ir mazāk pieejami svaigi produkti.

Uztura speciālistu viedoklis

Sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina uzsver, ka, lai gan saldēšanas procesā tiek zaudēti daži vitamīni, šķiedrvielas un mikroelementi saglabājas, sniedzot labumu organismam. "Saldēti dārzeņi, augļi un ogas var būt pat garšīgāki nekā svaigi, jo tie tiek novākti, kad tie jau ir nogatavojušies," uzsver speciāliste.

Kā un kur iegādāties produktus?

Aptauja parādījusi, ka 33% iedzīvotāju izvēlas iegādāties produktus lielveikalā, bet 29% tos audzē pašu dārzā. Vidzemē ir visienākamākie dārznieki, kuri pašu ražotos pārtikas produktus konservē 49% gadījumu. Rīdzinieki, savukārt, dodas uz tirgu, meklējot svaigākos un garšīgākos dārzeņus un augļus.

Noslēgums

Gatavojot pārtikas krājumus ziemai, latvieši apvieno tradicionālās metodes ar efektīviem mūsdienīgiem risinājumiem. Neatkarīgi no izvēlētās pieejas, šī rūpība par pārtikas pieejamību un kvalitāti palīdz saglabāt dzīves kvalitāti arī aukstajos ziemas mēnešos. Aicinām noskatīties pievienoto video, kur skatītājus iepazīstināsim ar dažiem no šiem procesiem un metodēm!

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas