Kā pamanīt, ka aizkavējusies zīdaiņa fiziskā attīstība?

Vecāku satraukums par bērna attīstību

Viens no biežākajiem iemesliem, kas rada raizes vecākiem, ir jautājums par to, vai viņu mazulis attīstās pareizi un atbilstošā laikā. Pirmajā dzīves gadā bērni apgūst dažādas kustības, kas ir būtiskas viņu fiziskajā attīstībā. Ir svarīgi saprast, kādi ir normāli attīstības posmi un kādi var liecināt par aizkavēšanos.

Kustību attīstības posmi

Bērna fiziskā attīstība ietver vairākus posmus, tostarp galvas pacelšanu, sēdēšanu, rāpošanu un staigāšanu. Katrs no šiem posmiem ir svarīgs un prasa noteiktu laiku, lai to apgūtu. Piemēram, sešu mēnešu vecumā bērnam parasti jāspēj pacelt galvu un, tuvojoties astoņu mēnešu vecumam, jāsāk rāpot.

Kā pamanīt aizkavēšanos attīstībā?

Sertificēta fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča skaidro, ka ir daži signāli, uz kuriem vecākiem vajadzētu pievērst uzmanību. Ja bērns neparāda interesi par kustībām, necenšas tikt pie priekšmetiem vai nesāk sēdēt līdz 9 mēnešu vecumam, tas var liecināt par attīstības aizkavi. Tāpat arī, ja mazulis nepacel galvu līdz triju mēnešu vecumam, vai nevar stāvēt patstāvīgi līdz 12 mēnešu vecumam, vecākiem būtu jāapsver konsultācija ar speciālistu.

Ko darīt, ja ir aizkavējusies attīstība?

Ja vecāki pamanījuši aizkavēšanos bērna fiziskajā attīstībā, ir svarīgi rīkoties. Pirmais solis ir sazināties ar pediatru, kurš var sniegt padomus un, ja nepieciešams, ieteikt fizioterapiju vai citas attīstības veicinašanas metodes. Agrīna iejaukšanās var būt izšķiroša, lai palīdzētu bērnam uzlabot viņa fiziskās spējas un nodrošinātu veselīgu attīstību.

Nekad nebaidieties meklēt palīdzību

Vecākiem jāatceras, ka katrs bērns attīstās savā tempā. Tomēr, ja ir bažas par zīdaiņa fizisko attīstību, nevajadzētu vilcināties meklēt palīdzību. Atbalsts no profesionāļiem var būt ne tikai noderīgs, bet arī mierinošs, palīdzot vecākiem justies droši par sava bērna attīstību un labklājību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas