• 2024. gada 4. jūnijs 09:09
  • Delfi
  • 15

Kārlis Mikoss: Nelielo uzņēmumu kreditēšana: ko var darīt katra iesaistītā puse, lai to aktivizētu?

Kreditēšanas problēmas nelielajiem uzņēmumiem

Ar zināmu regularitāti tiek aktualizētas diskusijas par nepietiekoši aktīvo kreditēšanu un tās ietekmi uz ekonomikas attīstību. Šīs tēmas apspriešana ir visnotaļ pamatota, diemžēl vairums diskusiju sākas un beidzas ar kategoriskiem apgalvojumiem: no uzņēmējiem dzirdam "bankas jau vispār neko nav gatavas kreditēt", no bankām "mēs jau labprāt, bet nevaram atrast uzņēmumus, kuru spējai kredītus atmaksāt mēs spētu noticēt".

Ko var darīt no banku puses?

Viena no iespējamajām risinājuma virzieniem ir banku aktīvāka iesaistīšanās nelielo uzņēmumu kreditēšanā. Bankām ir jāpārņem lielāka riska gremošana, izvērtējot individuālās uzņēmuma iespējas un nevis balstoties tikai uz standarta kredīta kritērijiem.

Ko var darīt no uzņēmēju puses?

No savas puses uzņēmējiem jācenšas būt pārredzamākiem attiecībā uz savu finanšu stāvokli un plāniem. Ir svarīgi izstrādāt detalizētu biznesa plānu un rūpīgi analizēt savas iespējas kredītu atmaksāt.

Kā valsts var palīdzēt?

Valstij arī ir nozīmīga loma nelielo uzņēmumu kreditēšanas aktivizēšanā. Iespējams, nepieciešams izstrādāt jaunus stimulu mehānismus, piemēram, garantiju programmas vai nodokļu atvieglojumus, kas veicinātu gan uzņēmēju, gan banku motivāciju iesaistīties kreditēšanas procesā. Nelielo uzņēmumu kreditēšanas aktivizēšana ir svarīga ekonomikas izaugsmes veicināšanā. Lai šī problēma tiktu atrisināta, svarīgi, ka visas iesaistītās puses - bankas, uzņēmēji un valsts - strādātu kopā, meklējot risinājumus un veicinot savstarpēju sadarbību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas